Čoka – Dan Osnovne škole

OŠ „Jovan Popović“ ima 367 učenika raspoređenih u 26 odeljenja

Opština Čoka ima nešto više od 10 hiljada stanovnika i tri osnovne škole: “Jovan Popović” u Čoki sa izdovjenim odeljenjima u Sanadu i Crnoj Bari, “Tihomir Ostojić” u Ostojićevu sa izdvojenim odeljenjem u Jazovu i Osnovnu školu “Servo Mihalj” u Padeju.

Osnovna škola “Jovan Popović” je u petak, 18. novembra obeležila Dan škole. Proslava je počela dan ranije kada je održana priredba za roditelje “Otvorena vrata za roditelje“ u sali Doma kulture, a na sam Dan škole nastava, koja se inače izvodi u jednoj smeni na srpskom i mađarskom jeziku, je bila skraćena. Niži razredi su imali kreativne radionice na temu narodne tradicije gde su mame i bake pokazivale svoja umeća (štrikanje, heklanje, vez i drugo), viši razredi likovno-literarni konkurs o životu u školi, dok je u Domu kulture održana prigodna priredba za sve meštane uz mnogo igre, pesme i recitala.

Škola ima 367 učenika raspoređenih u 26 odeljenja, dva u Crnoj Bari, sedam u Sanadu i ostalo u Čoki.

Od nedavno direktorica škole je Zorica Bugarčić, učiteljica koja je više od 20 godina provela radeći u čokanskoj opštini po svim ograncima i upoznala problematiku svih škola u opštini.direktorica-zorica-bugarcic

– Kad sam došla na ovu funkciju suočila sam se sa mnogim problemima: materijalnim i kadrovskim, jer je jedan deo predmeta u školi  nestručno zastupljen i to pokušavamo da rešimo ukrupnjavanjem norme jer više ne funkcionišemo preko Uprave u Zrenjaninu, sada se to radi preko programa “Dositej” gde su umrežene sve škole u Srbiji – priča direktorica.

Problemi vezani za materijano stanje su mnogi veći. Sala u školi u Sanadu je jako oštećena, nije u upotrebnom stanju. Raspisan je teneder i uskoro se očekuje sanaciju sale od krovene konstrukcije, preko drvenarije i sanitarnih čvorova do krečenja. U Sanadu je u starom delu škole drvenarija bila dotrajala te je u oktobru zamenjena novom. U školi u Čoki će se ove školske godine raditi zamena krova, kao i sanacija plafona na spratu i krečenje učionica, jer su sva oštećenja nastala zbog lošeg krova. Dvorište u Čoki će se takođe preurediti. Škola u Crnoj Bari je pre dve godine potpuno renovirana.

-Što se tiče nameštaja uglavnom je u svim školama star, mada ima i savremeno opremljenih učionica. Sa učilima  smo relativno dobro opremljeni. Probelem je na primer to, što škola raspolaže sa izuzetno starim informatičkim kabinetom i u našoj školi je teško izvoditi savremenu informatičku nastavu. Oprema kabineta je formirana odavno, poslednji uređaj je  iz 2008. godine i od tada nije zanavljana. Treba da uradimo spoljašnju fasadu i u Čoki i u Sanadu, da  opremimo kabinete u obe škole i podignemo nastavu na viši nivo- ističe Bugarčić.

Iz škole najavljuju da će uskoro biti održan akreditovani seminar “Problemi u učenju i ponašanju” jer se prosvetni radnici suočavaju sa ovim problemom i seminar radioničarskog tipa koji će im dobro doći da razmene iskustva, steknu nova, dobiju ideje i savete kako da na najbezbolniji način to sve prevaziđu.

Krajem novembra, meseca borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici, u školi će  predavanja o narkomaniji održati predstavnici Doma zdravlja i Policijske stanice, a predagoško-psihološka služba škole će raditi radionice na temu vršnjačkog nasilja. -DKPoptimized-dsc05614

VN

Брзи превод