Чока – Друга ликовна колонија

Колонија врхунац остварења сваког удружења сликара”

У Дому културе у Чоки, Удружење ликовних уметника из Чоке “Палета” је од 9. до 11. септембра организовало Другу ликовну колонију под називом “Слике Баната”.

На колонији је било присутно 14 сликара, четворо из Удружења и сликари из Београда Јанко Пиљак, Јелена Ристић Бадњевац из Панчева, Жарко Ђукић из Пивнице, Пирошка Тот Каша из Бечеја, Вера Недин из Новог Милошева, Дарко Радновић из Остојићева, Иван Каранфиловски из Црепаје, Стипан Ковач и Милован Ранђеловић Ђене из Сомбора и из Зрењанина Жужана Мелеги и Иштван Јухас, као и две Чоканке, ученице “Бољаи” уметничке гимназије у Сенти Мони Чизмани и Река Качмар.

Све се догађало под будним оком домаћина колоније председника удружења Саве Штеванова и његовог заменика Лајоша Буђија, а ништа не би било и без помоћи Радмиле Штеванов и Игора Савићевића који су тако организовали да се све одвија какао треба.

opt-coka-1

Иначе, сликари су радили једну слику са мотивом Чоке (домаћини су им припремили фотографије које обележавају место), а другу слику  су цртали на основу свог надахнућа.

Колонија се одвијала под спонзорством  Општине Чока и месних заједница Падеј и Остојићево, КОЦ-а  и продавнице “ДЈ”.

– Врх сваког удружења је да има своју колонију – каже председник Удружења Сава Штеванов – где ће размењивати искуства, научити нешто ново, дружити се и учествовати на другим колонијама.

Током трајања колоније био је присутан и Милан Рељић, председник Удружења “Крила анђела” из Нових Козараца који већ три године организује током целог лета колоније са којим се “Палета” збратимила на својој првој колонији, а од почетка учествују на колонијама у Козарцима.

opt-coka-2

Са братским Удружењем имају заједничке пројекте и на њихов предлог крајем године ће два уметника из „Палете“ приредити изложбу од 33 слике са мотивима православних икона и католичких цркви и спојити, бар кроз уметност хришћанство. Определили су се за 33 слике јер тај број симболизује живот Христов, а удружење “Крила анђела” имају увек 33 слике на изложбама  јер је то  по њиховом мишљењу  очување српског националног идентитета. Са Новокозарчанима су имали много заједничких изложби, од Пожаревца, Београда, Трстеника, Бачке Паланке, Кикинде, до Дудеште или Старог Бешенова у Румунији.

opt-coka-4

Колонија у Чоки се одвијала у пријатној атмосфери, простору где је било угодно хладно с обзиром да је напољу било преко 30 степени. Друштво се међусобно разумело, волели су да се шале, али и да много и квалитетно раде.Током суботе су ученици нижих разреда Основне школе обишли вредне уметнике.

Колонија је затворена изложбом слика, а историчар уметности Игор Савићевић је говорио о насталим сликама у присуству представника локалне самоуправе на челу са председницом Општине Станом Ђембер. – ДКП

VN

Брзи превод