Čoka – Sanad – Dobrotvorni koncert za obnovu rama

DSC03092U organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Vuk Karadžić” iz Sanada nedavno je održan dovrotvorni koncert za obnovu Pravoslavnog hrama  Vaznesenja Gospodnjeg u Sanadu, u sali Kulturno-obrazovnog centra u Čoki.

Pozivu organizatora su se odazvala kulturno-umetnička društva iz bliže okoline, a  posetioci su uživali u narodnoj tradiciji ovih krajeva, kao i u spletovima igra iz cele Srbije.

Saradnja Crkvene opštine Sanad i KUD-a “Vuk Karadžić” se ogleda u međusobnom pomaganju, zajedničkom radu u unapređivanju mesta Sanad koji broji oko 800 stanovnika  i obeležava kultrunim manifestacijama sve velike crkvene praznike.

Jerej Dejan Bojanić, nastojnik hrama u Sanadu,  se zahvalio svim prisutnim u sali što će njihovom pomoći nastaviti da renoviraju krov tornja crkve koja je stara 222 godine, naglašavajući da  KUD “Vuk Karadžić” nas vraća u vremena kada je crkva bila medij i središte kulture, a obnova tornja je borba protiv vremena i svako je svojim prisutvom na koncertu „ugradio ciglu“ ne samo u renoviranja crkve, nego i  u duhovnost uopšte.

Na dobrotvornom koncertu su učestvovala kulturno-umetnička društva, pored domaćina, “Vuk Karadžić” i “Sveti Sava” iz Čoke, kao i “Mora Ferenc”, “Dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva, kao i “Višljari”. Nastupali su i folkloraši “Novak Radonjić” iz Mola i Zavičajna fondacija “Stevan Sremac” iz Sente. Svečanoj atmosferi dobrotvornog koncerta doprinelo je i pojanje Crkvenog hora “Sveti Vasilije Veliki” iz Novog Kneževca.

Sakupljen je skroman iznos kojim je počelo renoviranje hrama, a svi oni koji žele da pomognu obnovu ove svetinje mogu da se obrate Crkvenom odboru u Sanadu i daju svoje priloge. – DKP

VN

Брзи превод