Нови Кнежевац – Ђала – Осма ликовна колонија “Боје и светлости северног Баната”

НА КАПИЈИ ЕВРОПЕ ШИРОКА БАНАТСКА ДУША

Optimized-KOlonuja Đala 1

Од 29. до 31. јула у дворишту Ловачког дома у Ђали одвијала се Oсма ликовна колонија „Боје и светлост северног Баната“ у организацији Удружење за неговање уметности „Феникс“ из Новог Кнежевца.

Окупило се двадесетак ентузијаста и оставили иза себе 40 слика различитих мотива на којима преовладава небо Баната, севера Баната и све оне светлости које постоје у њему.

Колонија је увек отвореног типа. Капија Ловачког дома је била отворена за све који су желели да се друже са сликарима, размене мишљења и уживају у ономе што су сликари урадили.

Изложба радова је, била приређена у дворишту и трајала је сва три дана те су мештани могли да уживају у сликама.Оне су говори сликара, како је нагласила председница удружења „Феникс“, Споменка Малбашки, која се захвалила свим присутним на колонији као и спонзорима колоније.

Осма по реду ликовна колонија „Боје и светлости северног баната“ се одвијала захваљујући Oпштини Нови Кнежевац, Месној заједници Ђала и Ловачком друштву Ђале.

Колонија подразумева сусрет сликара из разних крајева што доприноси квалитету слика јер су присутни различити начини изражавања, инспирације, технике. Поред чланова „Феникса“ на колонији су били и сликари из Суботице, Мокрина, Кикинде и Београда.

-Ова колонија је чисто дружење, нема такмичарски дух, понекад неки академски сликар указује на недостатке, све је опуштено и сви су задовољни – наглашава председница  Споменка Малбашки.

Optimized-Kolonija Đala 2

Време је послужило сликарима, није било кише, била је спарина, али инспиративна. Сликари су се определили да поред природе, сликају мртву природу са цветним мотивима, као и врло неочекиване мотиве, били су заступљени и мотиви из хришћанства.

На сокаку испред Ловачког дома кад се окренеш на леву страну пружа се дугачка улица и непрегледна равница која се простире, а само 100 метара даље је граница са Мађарском, а у близини је Румунија и ето. Колики је Банат, колико је само непрегледан! Па, какав је он, такво је и његово небо, такве су и боје овог неба, а таква је и банатска душа, а све се то види на сликама ових људи који су провели три дана на 40 степени у Ђали, на капији Европе. – ДКП

VN

Брзи превод