Kanjiža – Nacionalne šampionke u kuvanju ajvara

Najbolji ajvar sa Severa Bačke .Na takmičenju „Izađi mi na teglu“ u Sokobanji, ekipa „Frau Gabrijela“ iz Kanjiže pobedila i ponela titulu najboljeg ajvara u Srbiji!

U Sokobanji je u subotu, 14. oktobra održano državno prvestvo u kuvanju ajvara pod nazivom „Izađi mi na teglu“ na kojem je učestvovala 31 ekipa pobednika iz isto tolijko gradova Srbije u organizaciji Asocijacije „Bašta Mašta“. Ekipa „Frau Gabrijela“ koja je 7. oktobrana na  takmičenju u Velebitu (opština Kanjiža) osovjila prvo mesto u Sokobanji je ponela titulu nacionalnog šampiona u kuvanju ajvara. Znači, da se 2017. godine  najbolji ajvar kuva na Severu Bačke.

POBEDNIČKI RECEPT – FRAU GABRIJELA

Crvena parika se prvo očisti od semnenki i ispeče se  ( 25 kg). Oljušti se i samelje i na tu količinu se ugreje ½  ulja  da počne da cvrči i doda se samlevena paprika i kuva se uz mešanje dok ne ispari sva voda.

U smesu se doda 1 kašika soli, ½ kašile šećera i kuva se ( ako se voli ljut ajvar doda se jedna ljuta paprila). Kad počinje da se vidi dno šerpe stavi se ajvar u tanjirić i ostavi da se ohladi i tek tada se proba  i vidi da li treba da se doda malo soli ili šećera. Na kraju se doda 4 čena samlevenog belog luka i na samom kraju 1 kafena kašika sirćeta. Da bi ajvar duže stajao dodaje se jedan konzervans , a tegle ajvara se stavljaju u renu da se uhvati kora , ili se utrpavaju kao kuvani paradajz i ostave da prenoći.

Ekipu „Frau Gabrijela“ su činile četri članice: Biserka Čobanov, Milica Lončar, Mira Tojaga i Gizela Bagi koje su svojim unećem i šarmom osvojile žiri i  posetioce takmičenja u Sokobanji.

Zajedno kuvaju dve godine i prve godine su na takmičenju osvojile treće mesto,a baš kao i lik iz romana „Pop Čira i pop Spira“ Stevana Sremca čije ime nose glavna članica ekipe Biserka je trčala po selu jednom u gumenim čizmama i nešto prenosila, ona i Milica su sestre vode poreklo sa Velebita. I eto! U raskošnom dekoru seoske toroluše i marljivih kuvarica one su predstavile Kanjižu u najlepšem svetlu promovišući njen turizam i atrakcije, kao i nacionalne spacijalitete koje je priredio „Tisacop“  tako da su ne samo one osvojile nagradu ( 25.000,00 dinara, najveći šporet „Smederevac“, ajvara koliko je kapitenka ekipe imala kilograma, plašt pobednika, varjaču i pobednički pehar) opština Kanjiža i Mesna zajednica Velebit su dobili posebnu nagradu  Plaketu za najbolje promovisanje karavana „Izađi mi na teglu“u sezoni 2017.

Recept za ajvar se zove kao i pobednička ekipa „Frau Gabrijela“ i fabrika „Bakina tajna“ će ga pripremati na taj način i uskoro će se naći u supermarketima,a ova  fabrika u čak 26 zemalja sveta  izvozi svoje proizvode. A ovih dana članice ekipe su imale „slatke muke“ jer su gostovale na svim nacionalnim televizjama i pričale svoju slatko-ljutu priču ispunjene zadovoljstvom i radošću. – DKP

VN

Брзи превод