Kanjiža – Obeležavanje Dana opštine -Polaganje venaca na Ribarskom trgu i izložba fotografija Karolja Puškaša

Opština Kanjiža obeležava Dan opštine 20.  oktobra, dan kada je hrišćanski savez pod rukovodstvom habzburške Austrije 1686. godine oslobodio od turske vlasti teritoriju današnje opštine Kanjiža, nizom manifestacija koje se održavaju nekoliko dana.

U petak, 20. oktobra na Ribarskom trgu , mestu koje je na najvišoj uzvišici u Kanjiži i koje se u poveljama spominje još 1093. godne je podignut spomenik na kojem su domaćini, predstavnici lokalne samouprave, gosti iz bratskih gradova Mađarske, Rumunije i Srbije, i počasni gost iz Evropske unije Erik Fric položili vence uz državnu i himnu Mađarske,uz govore o istoriji mesta predsenika SO Miloša Kravića i Sabnolča  Kavaia, člana Opštinskog veća zaduženog za obrazovanje.

Nakon toga je orvorena izložba fotografija Karolja Puškaša u Galeriji “ Dobo Titomer” uz pevanje hora devojaka “Babaroza” iz Martonoša. Ovo je 13 izložba penzionera Karolja Puškaša i predstavlja dokument o događanjima u Kanjiži u proteklih nekoliko godina. Karolj neumorno i u 75-oj godini svakodnevni fotografiše sva zbivanja u opštini , a kojih je u izobilju dajući primer malađim kolegama kako se radi i kad se ne mora. Fotografija je zadovljstvo i velika ljubav za njega. Otvaranju izložbe je prisustvovao veliki broj Kanjižana i prijatelja Puškaša.

Nakon toga je održan koncert “Muzika Mađara Karpatskog basena”. U subotu je održan memorijani rvački turnir, pa svečana dodela javnih priznanja opštine, zatim Evropski krviz za učenike 8. razreda, odmah potom je bila izložba fotografija  nastalih na fotokonkursu  “Moja Evropa” i školskog konkursa “Moje naselje”, kao  i svečani program povodom Dana opštine i svečana predaja nagrade “Evropska zastava časti” . A u nedelju prepodne  je bio vašar i konjske igre na vašarištu, a u Domu kulture je u večernjim satima odigrana istorojska drama “Beli jelen” u izvedbi  Kanjiškog kamernog pozorišta. -DKP

VN

Брзи превод