Kanjiža – Predsednik Pokrajinske vlade posetio Kanjižu

U utorak, 26.septembra predsednik Pokrajinske vlade Igor Marović, potpredsednik Porajinske vlade i sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević su posetili u  opštini Kanjiža Osnovnu školu u Trešnjevcu i Industrijsku zonu u Horgošu i sasatali se predsednikom opštine Robertom Fejstamerom i članovima opštinskog veća i razgovarali o zajedničkim aktivnostima na razvoju infrastrukture i turizma u oštini..

Poseta Trešnjevcu je upriličena povodom ulaganja Pokrajinske vlade iz stalnih budžetskih rezervi u Osnovnu školu “Aranj Janoš” koja je imala sredinom juna meseca havariju i da bi se nastava u njoj bezbedno odvijala uloženo je 24,5 muiliona dinara za sanaciju zgrade izazavnu tonjenjem. Radovi na sanaciji školske zgrade treba da uskoro počnu i planira se da se završe do početka drugog polugodišta. Učenici  iz Trešnjevca nastavu pohađaju u susednom Oromu.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš je najavio i nastavak ulaganja od strane Pokrajine  za izolaciju  školske zgrade u Trešnjevcu.

Nakaon razgovora sa predstavnicima loklane samouprave gosti su posetili industrijsku zonu u Horgošu koja se nalazi pored autoputa udaljena četiri kilometra od državne granice i 20 kilometara od Subotice, gde se realizuje prva faza radova – uređuju se saobraćajne površine, kanalizacione i  vodovodne mreže, a po rečima predsednika Pokrajinske valde Igora Marović Pokrajina će uložiti u radove i za drugu fazu gde će se raditi, optika, elektirka i gasna mreža i do kraja naredne godine treba da bude gotovo 14 hektara industrijske zone koja bi tada mogla da primi investitore, a već ih ima zainteresovanih.

Tokom posete gradilištu Marović je istakao da se u svim naseljima opštine Kanjiža zajedničkim ulaganjima svih nivoa vlasti i ulaganjem iz međunarodnih fondova relizuju projekti koji treba da poboljšaju život i rad stanovništvu ove opštine.

– Osnovni cilj Pokrajinske vlade je ekonomski razvoj, jer od njegovog tempa, kao i smanjenja broja nezaposlenih zavise i prihodi budžeta iz kojeg se ulaže u obrazovanje, zdravstevene ustanove, sport i drugo – rekao je predsednik Mirović podsetivši da u ovoj opštini ima 1600 nezaposlenih lica i da nova industrijska zona u Horgošu će omogućiti nova radna mesta ne samo Kanjižanima nego i opštinama u blizini, Subotici i Novom Kneževcu.

Predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer se zahvalio Pokrajiskoj vladi na podršci u razvoju  iako spadaju u razvijene opštine. Rekao je da je Vlada Pokrajine u toku protekle godine uložila 80 miliona dinara za različite projekte i govorio o planovima opštine  za naredni period gde je u središtu pažnje dalji razvoj privrede i turizama  za njen dalji napredak.- DKP

VN

Брзи превод