Kanjiža – Ulaganja u školske zgrade u opštini vredna 19 miliona dinara

Po rečima Sabolča Kavaia, člana Opštinskog veća Kanjiže zaduženog za obrazovanje u  renoviranje školskih zgrada u opštini u toku letnjeg raspusta je  uloženo blizu 19 miliona dinara.

U opštini funkcionišu tri osnovne škole u Horgošu “Karas Karolj”, Kanjiži “Jovan Jovanović Zmaj” i Trešnjevcu “Aranj Janoš” u devet zgrada sa 1806 učenika, od toga 217 prvaka,  Srednja poljiprivredno-tehnička škola “Besedeš Jožef” sa 400 učenika i Muzička škola.

U  adaptaciju Srednje škole je uloženo 6,6 miliona, Muzička škola je dobila 1,6 miliona dinara za rekonstrukciju krova, Horgoška škola je dobila tri miliona za sanaciju fiskulturne sale i još milion dinara za opremanje informatičkog kabineta od Ministarstva porsvete, a opremu je uručio lično ministra Mladen Šarčević prilikom posete horgoškoj školi, Osnovna škola u Kanjiži je uložila za sitne adaptacije u više zgrada 3,5 miliona dinara.

Kavai naglašava da je položaj prosvetnih radnika težak jer se suočavaju sa smanjenjem dece i bez obzira na njihov položaj nisu ni jednog trenutka bili opredeljeni da štrajkuju.

Sabolč Kavai je rekao da je Osnovna škola u Trešnjevcu dobila posebno 24 miliona dinara iz budžetskih rezervi Pokrajine jer je škola zatvorena i  potpuno  se adaptira jedan deo zgrade koji više nije u funkciji, a svi učenici do završetka radova odlaze u Orom i tamo pohađaju nastavu.

Direktor Srenjoškolskog poljošprivredno- tehničkog centra Zoltan dr Šarnjai je naglasio da je škola dobila tri projekta i da dobijena sredstava iznose 6,6 miliona dinara. Tokom raspusta su od Sekretarijata za obrazovanje dobijena sredstva za krečenje učionica, od Sekretarijata za poljoprivredu su dobijena sredstva za nabavku najsavremenijih poljoprivrednih mašine za obradu zemlje da bi se učenici susreli sa najnovijim tehnologijama i mogli da stečeno znanje po završetku škole primene u praksi. – Školska zdrada je stara 52 godine i prilično je dotrajala, te je Srekretarijat za obrazovanje odobrio i treći projekat tako da je u toku adaptacija sanitarnih uređaja i čvorova, njihov završetak se očekuje do početka drugog polugodišta – rekao je direktor  dr Šarnjai.

Srednja škola ima  poljoprivredne i mašinske smerove. Poljoprivredni smer pohađaju učenici koji će biti poljoprivredni tehničari, veterinarski tehničari i poljomehaničari, a mašinski  tehničari kompjuterskog konstruisanja, automehaničari i majstori za grejne i rashladne sisteme tehnika.  U školi se odavno primenjuje dualno obrazovanje jer dva puta mesečno učenici borave kod svojih majstora i dva  puta mesečno u školi obavljaju praksu. Škola raspolaže sopstvenim imanjem, sa 10 hektara bašte u kojoj ima voća, grožđa, povrća i sa 80 hektara oranica koje obrađuju, imaju i radionicu za popravku mehanizacije, štale gde uzgajaju stoku. Direktor Zoltan dr Šarnjai naglašava da učenici u njihovoj školi stiču takvo praktično znanje da mogu kod kuće da ga primenjuju. Praktično, u Kanjiži se odvija već godinama dualno obrazovanje za koje direktor kaže  da traže partnera kod koga bi učenici radili praktičan deo, ali ih je teško naći zbog obilne administracije koja je potrebna, a  privatnici je ne vole i najviše je izbegavaju i nada se da će se  pronaći modus da bi se dualno obrazovanje sprovodilo u praksi u potpunosti. -DKP   

VN

Брзи превод