Kanjiža – Vožnjom bicikla, edukacijom i zanimanjima obeležena Evropska nedelja mobilnosti

Loklana samouprava podelila 10 bicikala učesnicima u vožnji

U Kanjiži je Evropska nedelja mobilnosti, koja trajala od 16. do 22. septembra, obeležena poslednjeg dana uz podršku lokalne samouprave.

Drugu godinu za redom se u Kanjiži odvija prigodan program u okviru Evropske nedelje mobilnosti s ciljem  promovisanja saobraćaja bez automobila, pa samim tim i zaštite životne sredine. Na ovaj način se podstiču građani na one vrste prevoza koje su i ekološke i korisne po zdravlje, na pešačenje i vožnju biciklom. Obeležavanju mobilnosti su se priključile sve školske ustanove , od predškolske, osnovne škole, do srednje, kao i civlilna udruženja koja se bave ekologijom i ljubitelji prirode, kao drugi građani.

Po rečima Radomnira Milojevića, člana Opštinskog veća zaduženog za životnu sredinu akcija ima edukativan karakter, a pošto škole u svojim godišnjim planovima imaju osvrtanje na bezbednost u saobraćaju i zaštitu životne sredine tokom cele nedelje su posvetili tome pažnju kroz crteže,  pisanje sastava, razgovor.

Lokalna samouprava je u petak, 22. septembra organizovala vožnju biciklima kroz Kanjižu uz pratnju milicije za decu iz zabavišta, iz osnovne i srednje škole, kao i za sve rekreativce. Vožnja se završila na gradskom fudbalskom stadionu gde  su im priređena i dva edukativna sadržaja i dodeljeno je 10 bicikala po dva za svaku kategoriju učesnika, i devojčicama i dečacima , odnosno ženama i muškarcima koje je obezbedila lokalna samouprava, kaoi sitne poklončiće za sve učesnike..

Na stadionu su predstavnici saobraćajne policije podsetili decu na osnovna pravila ponašanja u saobraćaju ( pogled u levo prilikom prelaska preko pešačkog prelaza, nekorišćenje mobilnog telefona, kao ni slušalica i sl.). Volonteri Crvenog krsta su izveli pokaznu vežbu simulirajući povredu dlana i iščašenje noge i pokazali da je najbolje imati hladnu glavu i vešte prste da bi mogli da pomognu povređenima.

Zamenik predsednika opštine Nebojša Rakić je podelio 10 bicikla srećnim dobitnicima čije je ime bilo izvučeno žrebom.

Radomir Milojević naglašava da  treba  da decu od rane mladosti učimo o značaju životne sredine, da što češće koriste druge vidove  prevoza, da se što više kreću, voze bicikle, što je dobro i za zdravlje i za zdraviju životnu sredinu. – DKP

Podeli sa drugimaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print