Нови Кнежевац – Храмовна слава у Обилићеву

Сабор архангела Гаврила је радост верника и деце
Православна црква у Обилићеву, делу града Новог Кнежевца, је  у  среду , 26. јула   прославила  храмовну славу – Сабор светог архангела Гаврила, на радост деце и вреника.

По 164-и пут су звона зазвонила да позову вернике на Свету божанску литургију поводом славе храма. Обилићевачки верници су се сабрали на Сабор архистратига Гаврила и молили се на Светој божанској литургији.

Богослужили су протојереји ставрофори у пензији Ђорђе Мишковић и Арсен Виловски, као и домаћин храма јереј Радоје Перин.У свечаној беседи протојерејереј ставрофор  Мишковић  је  говорио о значају вере , цркве  као заједнице људи и Господа ,као и о значају архангела Гаврила који је гласник свих великих догађања.

На крају  свечарске литургије уз тропар светитељу архангелу Гаврилу ношене су литије око храма и очитана молитва за заштиту житеља места, за напредак и мир.
У присуству многобројних верника на вечерњој молитви одржано је  свећење и резање славског колача .

Као што обичаји налажу, после резања славског колача дуго у ноћ су звонила црквена звона оглашавајући се за здравље приложницима који су давали новчане прилоге  за добробит цркве, за отпуштење грехова , здравље и спасење душе , а накoн тога је одржана братска трпеза љубави.

На улазу у порту су биле постављене шатре са ђаконијама које прате храмовне славе. А чаролије су мамиле све мештане. Ни  врућина није спречила малишане да уживају у хелијумским балонима , шећерним ватама, рингишпилу, и свему оном на чега миришу црквене славе.

Иначе, сабор архангела Гавила је храмовма слава, поред других, у црквама у Кањижи, Чоки, Банатском Аранђелову и Ђали.-ДКП

VN

Брзи превод