Novi Kneževac – Jubilej školske zgrade u Srpskom Krsturu – 50 godina od izgradnje

Naša deca su budućnost svih nas, te valja u njih ulagati istakao Mihalj Njilaš potpredsednik vlade AP Vojvodine

U Srpskom Krsturu je u nedelju, 28. avgusta, obeležen jubilej, 50 godina od izgradnje školske zgrade Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj”. Svečanosti su prisustvovali potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš, načelnik Severnobanatskog okruga Nikola Lukač, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Robert Otot, predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Aniko Jeras, vlasnik “Vojputa” iz Subotice Duško Dražić, funkcioneri lokalne samouprave, razni zvaničnici, prosvetni radnici, učenici, meštani, a domaćini svečanosti su bili predsednik opštine dr Radovan Uverić i narodni poslanik Radovan Jančić.

opt. SK Doček gostiju

Narodni poslanik Jančić je pričao o istorijatu škole koja je postojala u mestu od 1774. godine i izgradnji ove školske zgrade koja je 1966. godine bila jedna od najmodernijih i funkcionalnijih škola.

– Škola više nije moderno opremljena, a unutrašnjost je do pre dva meseca bila toliko neprimerena da je pretila opasnost da se zabrani upotreba objekta. U kratkom vremenskom intervalu, za samo 37 radnih dana nova lokalna samouprava je osposobila objekat i stvorila pristojne uslove za početak nove školske godine – naglasio je Jančić.

opt. SK drugi gosti

Predsednik opštine dr Radovan Uverić je rekao da su u veoma kratkom roku koji su sebi zadali uspeli da obave veoma važan zadatak

– Uspeli smo da stvorimo uslove za rad u školi u kojoj će se od 1. septembra deca bolje osećati i imati dostojanstveno mesto za učenje. Osnovnu školu sam završio u ovoj zgradi i posebno mi je zadovoljstvo da, kao predsednik opštine, učestvujem u njenom obnavljanju, a do kraja mandata planiramo i da renoviramo i obnovimo sve vrtiće i škole u opštini.

opt.SK učionica

Do sada je urađena hidroizolacija prizemlja zgrade, okrečene su učionice i popločane keramičkim pločicama, stolarija je ofarbana, postavljen nov nameštaj i ograđeno školsko dvorište. Renoviranje je uspešno privedeno kraju zahvaljujući zalaganju predsednika Uverića, narodnog poslanika Jančića, pomoći Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, mesnim zajednicama Đala i Srpski Krstur, “Keramici” Kanjiža i pojedincima: Mladenu Jančiću, Slavku Janjatovu, Draganu Raduloviću, Slavku Teofanovu i Jovanu Bajiću.

Pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš je naveo poznatu rečenicu Jovana Jovanovića Zmaja ”Nije znanje – znanje znati, već je znanje – znanje dati”.

– Pola veka je veoma lep jubilej, period dugog rada na koji smo ponosni. Naša deca jesu budućnost svih nas, i valja u njih ulagati, darivati im znanje i podsticati ih da maštaju, sanjaju i svoje snove ostvaruju. U ovoj školi se to upravo čini već pola veka – istakao je Njilaš.

Radovi na renoviranju škole u Srskom Krsturu nisu završeni. Pokrajinska vlada, na čelu sa premijerom Igorom Mirovićem, je u četvrtak, 25. avgusta, donela odluku da obezbedi preko šest miliona dinara za školu u Srskom Krsturu gde će se raditi hidroizolacija suterena, kao i pet miliona dinara za popravku krova na Predškolskoj ustanovi “Srećno dete” u Novom Kneževcu. – DKP

VN

Брзи превод