Нови Кнежевац – Лазарева субота

Субота Светог праведног Лазара, уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос после четвородневног пребивања у гробу васкрсао из мртвих. После васкрсења, Лазар је био Епископ на Кипру.

Овај празник је установљен у Јерусалиму крајем IV века Богослужење се назива полуваскрсно у великом је поштовању код Срба, и многи га славе као своју Крсну славу.

Лазарева субота празнује се као посебан, врло живописан обичај познат под именом Врбица. Овог дана брало се олистало пруће од врбе преко кога се преносила снага зеленила на децу и одрасле. У овом обичају сачувани су остаци веровања у којима врба због свог бујног раста има велики значај у народном животу. Лазарева субота, односно Врбица, дан је дечје радости.

На Врбицу се увек држи литија изван храма. У литији учествују одрасли и деца носећи у рукама гранчице  маслина и палми, односно врба. Зато се ова литија и назива Врбицом. Гранчице врба освећују се посебном молитвом и кропљењем освећеном водом и деле се вернима, који их чувају током године за славском иконом.

Ове године Врбица се овележила 8.априла. -ДКП

VN

Брзи превод