Novi Kneževac – Obeležen Svetski dan mentalnog zdravlja

Ne menjajte glagole, promenite stavove

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja , 10. oktobra, Udruženje korisnika servisa za mentalno zdravlje “Sunce” i zaposleni u Dnevnoj bolnici Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Sveti Vračevi” su sa članovima korisnika usluga bolnice promovisali Dan mentalnog zdravlja šetnjom po gradu i posetama institucijama pod sloganom “Minut do 12 za mentalno zdravlje”.

opt-svetski-dan-mentalnog-zudravlja-2

Tom prilikom su podeljeni časopis “Sunce”, flajeri i obeleživači za knjige koji su urađeni kviling tehnikom koju rade članovi Udruženja “Sunce”. Na flajerima su bliže predstavljena mentalna oboljenja, pojašnjeno je kako se  nositi i živeti sa njima i objašnjen je način podrške porodici koja ima za člana mentalno obolelu osobu.

opt-svetski-dan-mentalnog-zdravlja-1

Časopis “Sunce” je godišnjak koji izlazi već 12 godina za redom, u izdanju Specijalne bolnice za psihijatrijske boleseti “Sveti Vračevi” iz Novog Kneževca. On je zbirka literarnih i likovnih radova pacijenata ove Ustanove koji nastaju u okviru okupaciono-radne terapije čiji je cilj da pomogne pacijentima da razviju stavove, veštine i ponašanja koji će im omogućiti da žive kvalitetnijim i potpunijim životom. U ovogodišnjem broju je mnogo više poezije u odnosu na likovne radove, i to, moglo bi se reći, izuzetno kvalitetne, da bi se mnogi mislioci zainteresovali za  reminiscencije stvaralaca, a ljubitelji najpreciznijeg i najuzvišenijeg ljudskog izraza i osećanja se nadahnuli stihovima. -DKP

VN

Брзи превод