Novi Kneževac – Predstava „Ja sam mali Iva“

NAJAVA

U organizaciji Civilnog udruženja „Igralište Cvetislava Tisića“ u petak, 5. januara 2018. , u pozorištu Novog Kneževca odigraće se dečija predstava „Ja sam mali Iva“ u čast nastupajućih Božićnih praznika.

Jedino u Banatu, oduvek ( bar 300 godina) je običaj da se deca posle smrkavanja na Badnje veče okupljaju i kreću da korinđaju tj. govore prigodne božićne pesmice, a najpoznatija i najjednostavnija je  „Ja sam mali Iva

Ttrčim preko njiva.

Njiva se zeleni,

Gazda se veseli.

Daj gazda ora,

To biti mora.

Ako kolać da čekam ?

Ako žarač da begam!“

Pesmice govore po kućama domaćina i za to dobijaju prigodne darove: orahe, voće, slatkiše, ponekad novac i vraćaju se kući punih vreća.

Pisac i multimedijalni umetnik Goran Novakov je na ideju učiteljica Jelene Trklje i Višnje Kolbl napisao tekst za polučasovnu predstavu „Ja sam mali Iva“, uradio scenografiju, učiteljice su je režirale i birale muziku,s koreografiju je osmislila Jelena Ljubičić.

Oprobani tim: Novakov, Trklja , Kolbl već nekoliko godina uspešno sarađuje i priprema decu da glume i čine im radost, jer deca usklikuju .“Jako, jako volimo da glumimo!“

Na ovaj način učiteljica Višnja kaže da se čuva tradicija, razvija ljubav prema glumi i neguje lepa reč. – Deca su puna energije, međusobno se nadopunjujemio i svima su nam zajednički trenuci koje provodimo pripremajući se za predstavu lepši i sadržajniji i za učenike i za nas same – kaže učiteljica Višnja.

Ovim tekstom Goran Novakov je na satiričan način opisao Badnje veče kako je to video, a veruje da su ga tako videli i drugi . – Samo se na detalje nije obraćala pažnja. Svi su se svake godine gurali za badnjak, slušali petarde, svako ima svoje malo pozorište u kući kada je u pitanju dočekivanje korinđaša i šta im dati , tako da verujem da će se mnogi prepoznati u ovoj našoj predstavi i nadam se da čemo se u petak, 5. januara slatko nasmejati pošalicama koje deca govore – kaže Novakov.

U predstavi ućestvuje 38 učenika dva četvrta razreda  Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Kneževca. – DKP

VN

Брзи превод