Novi Kneževac – Sveti Nikola

Srpska pravoslavna crkva i vernici  u utorak 19. decembra obeležavaju  praznik –  Svetog Nikolu koji je u istoriji hrišćanstva zabeležen kao jedan od najvatrenijih zagovornika hrišćanske crkve i veliki protivnik jeretičkih učenja u prvim vekovima hrišćanske propovedi.

Prazničnom  Svetom liturgijom proslavljen je praznik i u  hramu Svetog arhangela Mihaila u Novom Kneževcu. Svetu liturgiju je služio arhijerejski namesnik  novokneževački  protojerej – stavrofor Dušan Rus i arhijerejski namesnici u penziji Branko Popov i Arsen Vilovski.

Čestitajući slavu svima onima koji slave Svetog oca Nikolu kao svoju krsnu slavu, protojerej-stavrofor Popov je pozvao da se ugledamo na lik i delo ovog velikog oca Crkve Hristove, da činimo ono što je on činio, radi spasenja svoga i zadobijanja života večnog. A Sveti otac Nikola čitavog svog života je čvrsto i nepokolebivo svedočio je Hrista, pružajući pomoć svima, čineći dobro, tiho i skromno  svima, ne sebe radi, nego Hrista radi, gromoglasno kličući reči Svetog apostola Pavla: “Sve mogu u Hristu Koji mi moć daje.”

Svetog Nikolu podjednako poštuju i zapadni i istočni hrišćani, a u Srbiji je jedna od najčešćih slava i zaštitnik pravoslavnih porodica. Smatra se da svi pravoslavni Srbi proslavljaju Svetog Nikolu – polovina kao krsnu slavu dok su druga polovina gosti pravoslavnih domaćina.

Sveti Nikola, čije je ime u grčkom značenju – pobeditelj naroda (niki – pobeda i laos – narod) smatra se u hrišćanskom svetu kao simbol pobednika dobra nad zlom, koji je kao propovednik pravoslavnog hrišćanstva u prvim vekovima imao najveći broj pristalica.

Sveti Nikola je istorijska ličnost, a istorija hrišćanske crkve pamti ga kao učesnika Prvog vaseljenskog sabora kojeg je 325. godine sazvao car Konstantin (280-337) želeći da uvede red u hrišćanskoj crkvi koju je ozvaničio Milanskim ediktom 313. godine.

U srpskom pravoslavlju slava Svetog Nikole pada u vreme Božićnog posta pa je običaj da se na slavsku trpezu iznose posna jela.

priredila DKP

Podeli sa drugimaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print