Novi Sad – “Kreativni pogon” savremeni cirkus

Daju impuls životu

Udruženje građana”Kreativni pogon” se bavi savremenim performansom. Postoje već sedam godina i učestvuju na svim festivalima od Novog Sada do Kotora. Neizbežni su na “Zmajevim dečjim igrama” gde rade performanse na ulicama i trgovima. Nastupaju na Festivalu uličnih svirača u mestu, zatim u Varaždinu, u Atini u okviru projekta “Cirkus kao način života”. Trenutno su u Kotoru, na Festivalu klasične muzike “Kotor Art” gde rade performanse po trgovima i ulicama Kotora uz klasičnu i savremenu umetničku muziku da bi je približili deci i ostalima.
Za sebe kažu da su udruženje bez velikih planova, a s radošću prihvataju neizvesnost koja je  za njih izazov i tako dočekuju jesen. Ustvari, planiraju da naprave savremenu cirkusku predstavu za decu koja počinje sa igranjem septembra meseca, pa ko voli, neka izvoli!

Optimized-Dragan Jajić

Po rečima jednog od osnivača Udruženja Dragana Jajića Vladisavljeva ideja da se bave performansom je potekla sasvim slučajno i vezana je za poznastvo sa Luiđijem, cirkuskim umetnikom sa Kanarskih ostrva kada je boravio u Novom Sadu od koga su naučili prve korake: hodanje na štulama, žongliranje, ustari, osnove cirkuskih veština. A najveći uticaj na njih i njihvo bavljenje u pravcu savremenog cirkusa i performansa je upotpunila trupa “Kapilađante” iz Francuske. Igra je pre svega istraživanje, kako iz tela, tako i najrazličitijih objekata. Mišljenja su da nije dovoljno u životu sedeti ispred kompjutera, istraživati i pronaći zadovoljenje kad neko drugi uradi nešto korisno. Potrebno je u svetu koji je opipljiv da se nešto materijalizuje kroz ideju, predmet, a to može da uradi sopstveno telo koje predmete oko sebe doživljava i prikazuje pokretom i na taj način nešto nastavlja što je svojstveno, kreativno. Otud i kreativni pogon kao impuls u njihovom životu koji ih pokreće.

Udruženje “Kreativni pogon” okuplja 10 aktivnih članova za koje se može reći da se svakodnevno usavršavaju u savremenom cirkusu. Dragan Jajić Vladisavljev je nedavno učestvovao na Radionici savremenog pokreta u Kanjiži i svoja iskustva prenosi kako drugima iz “Kreativnog pogona”, tako i onima koji ga gledaju.

– Prošle godine sam na radionici istraživao impuls preko plesa, a ove godine se kroz bol, jer je telo bilo u neprirodnom položaju, istraživala sopstvena mogućnost i prikazana je unutrašnja strana ličnosti gde je emocija bila njena refleksija.

Kreativni pogon” je više od savremenog cirkusa, on je doživljaj i savremena filozofija življeja. – DKP

VN

Брзи превод