Restrikcija u hrono ishrani

Osnova hrono ishrane je ishrana po satnici, gde između obroka treba da prođe od četiri do šest sati, pri čemu je pet sati optimalno, tako da se to primenjuje i u restrikciji.

 

Restrikcija je period u kome se, zbog smanjenog broja namirnica koje se unose, redukovanog broja obroka – tri obroka bez užine i optimalnog razmaka između obroka, telo čisti i navikava na novi režim ishrane. U ovom periodu se gubi najviše kilograma.

 

U periodu restrikcije iz ishrane se isključuju proizvodi koji u sebi sadrže brašno, šećer i slatko voće, ne kombinuju se jaja i mlečni proizvodi, kao ni dva različita proteina. Istovremeno je u ishranu potrebno uvrstiti pomorandže, grejpfrut, limun i kisele jabuke.

 

Tonus, kao hleb proizveden od proklijalih žitarica, bez brašna je proizvod koji je prihvatljiv u periodu restrikcije i može se konzumirati uz sva tri obroka.

 

Za doručak su dozvoljene sve vrste Tonus hleba. Ukoliko se konzumiraju beskvasni, spelta i ovas hlebovi, nije ih potrebno tostirati, dok se za sve ostale vrste preporučuje tostiranje. Za ručak se koristi Tonus hleb uz skrobno povrće i mahunarke, dok se za večeru preporučuje konzumiranje lakših proteina, zeleno ili belo povrće i naravno, Tonus hleb.

 

Sama činjenica da se za vreme restrikcije može konzumirati hleb od proklijalih žitarica veoma olakšava težak period navikavanja na novi režim ishrane, s obzirom na to da se na našim prostorima podrazumevano koriste hlebovi od pšeničnog brašna, pa se čak prave i manifestacije posvećene hlebu, o čemu je već pisala naša redakcija.

 

Restrikcija treba da traje minimum 28 dana, ili dok se ne postigne željena kilaža. Osobe sa velikim viškom kilograma u restrikciji treba da provedu nekada čak i više od godinu dana, dok oni sa manjim viškom iz nje mogu da izađu već  za par meseci. Osobe koje nemaju problem sa viškom kilograma, restrikciju završavaju posle 28 dana, što je optimalno vreme da se organizam navikne na novi režim ishrane.

 

Tonus hleb, zbog svog specifičnog sastava sadrži biljna vlakna, proteine, vitamine i minerale u količini koja gotovo u potpunosti zadovoljava dnevne potrebe odraslog čoveka. Naime, 300 g Tonus hleba, koliko ga treba konzumirati tokom tri obroka,  sadrži:

– 28,95 g proteina (preporučen dnevni unos: 50 g),

– 7,548 mg gvožđa (preporučen dnevni unos: 14 mg),

– 321,6 mg magnezijuma (preporučen dnevni unos: 375 mg),

– 8,4 mg vitamina E (preporučen dnevni unos: 12 mg),

– 29,46 biljnih vlakana. (preporučen dnevni unos: 25 g).

VN

Брзи превод