Спартакова награда Спортском савезу општине Жабаљ

   fotka    Спартакова награда, 47. по реду, по критеријумима Спортског савеза Војводине, ове године је припала и Спортском савезу општине Жабаљ. Препознат је у Покрајини добар рад жабаљског Спортског савеза, поготово у последњих шест година, када је овај Савез темељно постављен на ноге. Награду је Јовици Панићу уручио прослављени кајакаш Бора Сибинкић.
Спортски савез је основан 2009. године, и од тог тренутка је постао главни ослонац у развоју свих спортских колектива у општини Жабаљ. Један од најактивнијих спортских савеза у Србији, чије је нормативно уређење, функционисање као и сам рад на терену на завидном нивоу, а често је и модел по коме раде и савези у другим општинама. Спортски Савез организује и обезбеђује материјална средства за рад и функционисање клубова. Износ од 16 милиона динара се из буџета усмерава према клубовима, и то по утврђеним критеријумима.
Жабаљски Sпортски савез поклања велику пажњу одржавању постојећих спортских објеката и изградњи нових. Завршена је изградња трибина на стадиону малих спортова у Чуругу, реновирана сала „Партизана“ у Жабљу, завршена спортска сала у Ђурђеву, комплетно завршена Спортска хала у Жабљу, изграђене и покривене трибине и постављена пластична седишта на стадиону у Госпођинцима. Изграђено је вежбалиште на отвореном, а иницира се што бржи завршетак спортске сале у Госпођинцима и спортске хале у Чуругу.
Кандидатура за „Спартакову“ награду садржи још низ сегмената који говоре о оптималном залагању спортских радника са територије општине Жабаљ, где су обухваћени и едукација из сфере спорта, рад на разноврсним трибинама, награђивање и стимулисање најуспешнијих спортиста.
Потенцира се развој масовног спорта, па се тако и организују манифестације за што већи број грађана који нису активни спортисти. Такође, дат је нагласак и и на категорију радничког спорта, па је успешно организовано такмичење на општинском нивоу. На 11. СОРВ у Србобрану 2015. године освојено је пет медаља. Жабаљски спортисти су учествовали и на сеоској Олимпијади у Врњачкој Бањи. Удружење „Спорт за све“ је добитник нагреде за најбољу спортску организацију на територији региона „Потисје“ за 2014. годину. Спорт у школама је реализован кроз програм „Спорт у школе бесплатно“.
Под окриљем Спортског савеза Општине Жабаљ организовано је низ домаћих и међународних спортских догађаја као што су „Војвођанска рукавица“, боксерска ревија „Београдски победник“, боксерска ревија „Никола Дробац“, првенство Републике и Покрајине у боксу, међународни рукометни турнир „Растимо“, Покрајинско карате првенство, карате првенство Србије, веслачки куп Војводине, акција масовни спорт „Корак за здравље“, Одбојкашки међународни турнир „Жабаљски дани“ за сениорке, школа пецања Ђурђево, такмичење у Банатским шорама, међународни турнир у стрит баскету, акција „Move veek“, такмичење у пионирском пецању у Госпођинцима, игре без граница за особе са инвалидитетом, пројекат рукомет у школе. Из свега тога општина је изнедрила Љиљану Јошић (вицешампионка Балкана у веслању), Уроша Богојевића – вицешампиона света у кик-боксу, Владу Тонтића – првака Србије у Веслању, Јовану Станивук – првакињу Србије у веслању.
Организоване су манифестације: Пецарошки Куп- удружење „Јегричка“, летњи турнири у малом фудбалу у три насеља, коњички касачки и галоперски Куп општине, позивни и редовни шах турнири.
Организован је одлазак мушкој и женској јуниорској рукометној селекцији на позивни рукометни турнир у Магдебургу у Немачкој, као и одлазак женске одбојкашке екипе „Волеј“ на међународне турнире у Порторожу и Бања Луци. Обезбеђено је и учешће на међународном баскет турниру „ДИЈАБИХ“ У Доњем Факуфу.
Остварено је низ резултата, а међу њима су: ОРК „ЖСК“ Жабаљ изборио пласман у прву лигу Србије, ЖРК „Жеља пласман у другу лигу Србије, ОК „Жабаљ волеј“ пласман у другу лигу Србије, Кнежевић Дарко у саватеу и Павлов Марија у боксу носе назив првака Европе и вице шампиона света, а Матовић Милена има треће место на светском и европском првенству у боксу. Чланови веслачког клуба „Чуруг“ освојили куп Војводине и други су на Балкану, ФК „ЖСК“ ушао у Војвођанску лигу, на СОШОВ-у 2014. године ОШ „Милош Црњански“ освајач златне медаље у кошарци, ФК „Хајдук“ из Чуруга изборио пласман у Подручну лигу, ФК „Јединство“ из Госпођинаца пласман у Подручну лигу, Драган Апић је био члан европског јуниорског првака у кошарци, Немања Тохољ је светски јуниорски првак у ватерполу, Милан Осадковски је освајач златне рукавице у боксу, Веслачице „Чуруг“ из Чуруга су добитнице награде „Воихор“. ОРК „ЖСК“ Жабаљ остварио историјски успех и освојио Куп Војводине 2015. године. На првенству Света у каратеу које је одржано у Словенији сребрну медаљу је освојио Бранислав Бандин, а Драган Бандин бронзану.
Вредно је истаћи и веома активну сарадњу са спортским сарадницима из Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Спортски савез Војводине, Спортски савез Србије, Савез за школски спорт Србије, Савез Спорт за све Србије, Покрајинсји завод за спорт и медицину спорта, удружења грађана, као и представницима општине Жабаљ.

VN

Брзи превод