Novi Kneževac – Srpski Krstur – Memorijalni koncert u čast Luke Popova

optimized-luka-popov-decaKad se kaže Srpski Krstur uvek se pomisli na KUD “Milan Ajvaz” i na Luku Popova koji je od početka KUD-a bio u njemu i do kraja svog života ga bojio, činio da bude najbolji u široj okolini, prepoznatljiv, a svojim meštanima je bojio leta organizujući im “Igre bez granica”. Organizovao i prestao.

Nasilnom smrću, troje nesrećnika i nasilnika  koji su unesrećili i porodicu i selo, prekinuo se život jednog humanog čoveka koji je obeležio skoro pola veka u svom rodnom selu, u opštini i uopšte u kulturno-prosvetnoj zajednici Srbije.

I selo i Kulturno prosvetna zajednica Srbije su mu se odužili, seloptimized-lukao Memorijalnim koncertom u njegovu čast, u subotu, 24. septembra, u sali Doma kulture , a KPZ , tj. njen sekretar Miodrag Filipović Fića, koji je nosilac ovogodišnje Vukove  nagrade, urednik „Seoskih novina” iz Sremske Miotrovice i dopisnik “Politike” je porodici uručio posthumno  Priznanje koje su dodelili Udruženje kolektivnih stvaralaca Srbije, Zavičajna redakcija “Seoskoh novina” povodom susreta sela  Srbije , kao i Kulturno prosvetna-zajednica Srbije za višedecenijsko izuzetno negovanje kulturne baštine seoske sredine.

optimized-luka-popov-dodela-priznanjaOrganizator Memorijalnog koncerta je bio narodni poslanik Radovan Jančić koji je tom prilikom istakao značaj rada počivšeg Luke Popova i najavio da je Srpski Krtstur postao član Asocijacije sela Srbije i da imaju nameru sa urade monografiju sela u saradnji sa Filipovićem.

-Selo je rodno mesto jednog naroda  i svi potiču sa sela i – volite svoje mesto! – poručio je mnogobrojnim prisutnima u sali Filipović.

Sve se odvijalo pod pokroviteljstvom Opštine Novi Kneževac, mesnih zajednica Srpski Krsrtur i Đala, kao i njihovih lovačkih društava i mnogobrojnih sponzora.

Na Memorijanom koncertu su  nastupali najmlađi iz krsturskog zabavišta iz kojeg  su se uvek regrutovali folklorci, najmlađa, srednja i najstarija grupa KUD “Milan Ajvaz”i  Romska grupa iz mesta, Novokneževački tamburaši, KUD “Tisađenđe” i KUD “Banat” svi iz Novog Kneževca u čast i za Luku Popova. Igrali su kao da su znali da ih on od nekud gleda. A on ih je sigurno gledao. Jer, Luka je voleo život, ljude,  igru, okupljanje, veselje…-DKP

 

Podeli sa drugimaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print