Суботица – Нови Кнежевац -КОНЦЕРТ УЧЕНИКА КЛАВИРСКОГ ОДСЕКА

Непосреднио пред најважније такмичење за ученике музичких школа- Републичко такмичење, ученици Музичке школе из Суботице су у Библиотеци  „Бранислав Нушић“ у Новом Кнежевцу недавно одржали концерт.

На концерту су се представили ученици ниже музичке школе  клавирског одсека из класа Кристине Мате, Таре Глончак Карапанџић, Јудит Папилион, Емоке Шоти Собоње уз подршку професорице  Марије Секељ.

Концерт је отворила Јелена Поповић, из припремног разреда која је одушевила публику. Наступале су и Сара Јовић, Јован Томић, Анита Селеш, Данијела Звекић, Леона Матковић и Мирна Ивакић. Ученици су изводили композиције Хендла, Баха, Мекдовела, Грига, Моцарта, Шопена, Листа, Глинке и других и показали високу спремност за учешће на Републичком такмичењу.

Концерту су се придружиле и две ученице из новокнежевачке Основне музичке школе Исидора Гајин и Ђурђина Кукољ из класе Јасмине Бусарац које су изводике композиције на виолини и показале да су спремне за међународна такмичења.

Музичка школа из Суботице је основана 1868. године  и догодине обележава 150 година постојања. У оквиру школе  егзистирају основна и средња музичка школа, са много одсека и што је интересантно имају одсек за џез музику, што није карактеристично за школе у Србији. Школа има око  700 ученика, од тога 100 у средњој школи.  Више од половине матураната настављају музичко  школовање на академијама у Новом Саду,  Београду, Сегедину, Лицу, Прагу, Сарајеву. –  Непосредно пред велика такмичења, а највеће је Републичко,  уприличавају се концерти у другим срединама да би ученици стекли сигурност и ново искуство – прича Кристина Мате, професорица клавира. – Овакви концерти, као што је концерт у Новом Кнежевцу је награда ученицима за уложени труд  да могу да покажу своје знање и умеће и другима. А многобројни посетиоци су уживали у свирци младих музичких талената. – ДКП

VN

Брзи превод