Zašto je Novi Sad jedan od najpoželjnijih gradova za život

Novi Sad već neko vreme važi za jedan od najpoželjnijih gradova za život, posebno kada je reč o porodicama sa decom. Iako je drugi najveći grad u Srbiji, Novi Sad je stekao titulu sigurnog grada i održava je uprkos nezgodnim vremenima koja traju skoro tri decenije.

Iako je mreža gradskog prevoza dobro razvijena, u Novom Sadu gotovo svuda možete da stignete pešaka. Ako ste na Trgu slobode, s jedne strane je Bulevar oslobođenja, s druge kej, ovamo Studentski grad, onamo čuveni Dunavski park. Opet, Bulevar oslobođenja vodi svuda, gde god ste zamislili i sve tako u krug. Muzeji, galerije, pabovi, kafane, bioskopi, tržni centri, sve je na dohvat ruke, a događaji i proslave u sali u Novom Sadu su česti i kod onih koji ne žive u ovom gradu, ali su se za to odlučili zbog velikog izbora odlično opremljenih objekata.

Za život u Novom Sadu se odlučuje i sve više stranaca, a najpoznatiji među njima je Amerikanac Čarls Keter koji se u našu zemlju i narod zaljubio posle jedne rasprave na Fejsbuku. U oštroj raspravi ovog Amerikanca sa Srbima, Čarls je pozvan da dođe u našu zemlju i uveri se da nije sve tako kako on misli. To je i učinio davne 2010. godine i odlučio je da u Srbiji započne novi život. Do sada je živeo u nekoliko gradova u našoj zemlji, ali mu je srce zauvek ukrao Novi Sad, gde već nekoliko godina živi i radi. Čarls nije jedini stranac u Novom Sadu. Svoj život u tom gradu započele su i mnoge porodice sa više dece iz mnogih evropskih i svetskih država.

Pored toga što je grad sa predivnom arhitekturom, univerzitetski i kulturni centar, Novi Sad može da se pohvali i rekom, rečnim ostrvima i popularnim kupalištem Štrand na Dunavu, Petrovaradinskom tvrđavom pod kojom su skriveni vekovi i vekovi kulture raznih naroda koji su obitavali u ovim krajevima, a čas posla se stiže i do Fruške gore, tako da stanovništvo nije uskraćeno ni za čist planinski vazduh i prelepe šume, iako se nalazi u ravnoj Vojvodini.

Posle završenih studija, mnogi studenti nisu više želeli da se odvoje od Novog Sada, gde su se posle zaposlili i stekli porodice, pa ne treba ni da čudi što se grad širi tolikom brzinom. Tamo gde je pre samo nekoliko godina bila livada, sada je potpuno izgrađeno naselje, opremljeno svime što je potrebno, pa se može reći da je pravi gradić unutar Novog Sada.

Iako se ljudi svakog dana sve više doseljavaju u Novi Sad, on uvek ima mesta za sve koji ga vole i rado ih prima u svoj zagrljaj. Svi koji su Novi Sad odabrali za svoj grad, ugradili su u njega delić sebe i učinili da on bude ono što jeste danas, mesto koje osvaja srca.

VN

Брзи превод