Жабаљ – Нова вина Потисја 2015.

У организацији Туристичке организације општине Жабаљ у новом ресторану „Наша ловачка прича“ (некадашњи Ловац), 12. децембра 2015. године одржана је 5. по реду манифестација „Нова вина Потисја“.
Никад многобројнији излагачи, више од 30 њих, представили су своје производе. Излагали су самостални произвођачи вина, винска удружења и винарије скоро из свих општина потиског региона, али и других региона (Темерина, Сомбора, Апатина, Сремских Карловаца, Ирига, Ковиља…); дестилерија Рајал из Врбаса; бројни произвођачи хране: Сојапротеин из Бечеја, пољопривредна газдинства Радишић и Матић; СЗР Мињон и Бомбоница; Куглоф из Сремских Карловаца и произвођач сувенира Уникат из Темерина.
Као и сваке године едукативни део манифестације привукао је пажњу бројних винара, који су овог пута имали прилику да чују занимљиву причу искусног енолога Попов Јована, који је говорио о винским сортама у Потисју и последњој берби; док је енолог и сомелијер Љубица Радан говорила о слагању хране и вина.
У комисији за оцењивање вина поред Попов Јована и Љубице Радан, била је и енолог Мира Попов. Од укупно 36 узорака вина, комисија је имала задатак да изабере најбоља у три категорије: бело, црвено и розе.

slika_2015121507Резултати у категорији белих вина:
– I место – „Кум МП“ – Чуруг
– II место – Стефан Драгин – Чуруг; Дарко Коруга – Бачки Јарак
– III место – винарија „Јелен“ – Апатин; Пејић Миленко – Жабаљ
Резултати у категорији розе вина:
– I место – „Кум МП“ – Чуруг
– II место – Лахош Имре – Темерин, Николић-Матић – Мол
– III место –
Резултати у категорији црвених вина:
– I место – Драгица Драгин – Чуруг; Бохоцки Золтан – Темерин
– II место – Драгиша Живковић – Зрењанин; винарија „Кабач“ – Темерин
– III место – Зоран Голубовић – Нови Сад; Живица Којчић – Чуруг
Покровитељи манифестације били су општина Жабаљ и Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

VN

Брзи превод