Ambasador Republike Ugande u poseti opštini Žabalj

Ambasadorka Ugande      Delegacija Republike Ugande, koju su činili ambasadorka Republike Ugande u Rimu, Njena Ekselencija Grejs Akelo, počasni konzul Republike Ugande u Srbiji Dragoljub Šaponjski i  folklorna grupa iz Ugande, posetili su u petak, 24. juna, opštinu Žabalj.

Delegaciju je dočekao predsednik Opštine Žabalj, Čedomir Božić, predsednik Skupštine opštine, Radovan Čolić, članovi opštinskog Veća, predsednica Saveta mesne zajednice Čurug, Vesna Stjepanović, kao i meštani opštine Žabalj.

Predsednik opštine Žabalj, Čedomir Božić se obratio gostima i poželeo im dobrodošlicu. U kratkom govoru koji je održao na platou ispred crkve,  predsednik je istakao važnost ovakvih poseta i izrazio nadu da će i u budućnosti biti još  ovakvih susreta. Prisutnima se obratila i ambasadorka Republike Ugande u Rimu Grejs Akelo, koja je rekla da nigde nije naišla na ovako toplu dobrodošlicu. Ona je istakla da je potrebno raditi na zbližavanju naše dve zemlje, pre svega u ekonomskom smislu, jer je Uganda zemlja u tranziciji otvorena za ulaganja, što može da rezultira obostranu korist. Počasni konzul Republike Ugande u Srbiji  rekao je prisutnima da je poljoprivreda neiskorišćeni potencijal Ugande i da upravo poljoprivreda treba da bude ekonomska spona između dva naroda.

Nakon obraćanja prisutnima, na scenu su stupili folkloraši i tamburaši DONKT Prelo iz Čuruga, koji su kroz pesmu i igru u najkraćem upoznali ambasadorku sa našom kulturom i tradicijom. Posle njih, nastupila je folklorna grupa iz Ugande, čiji su članovi odigrali svoju tradicionalnu igru. Delegacija iz Ugande obišla je  crkvu Vaznesenja Gospodnjeg, Muzej žrtava racije, kao i Osnovne školu „Đura Jakšić“ u Čurugu. – UR

VN

Брзи превод