Beograd –Novi Kneževac – Seminar za lokalne medije “Nauka, ekologija i mediji”

U oganizaciji Media News & Consulting i Asocijacije medija i uz podršku Ambasade SAD, u Beogradu je 11. i 12. oktobra održan seminar za lokalne medije “Nauka, ekologija  i mediji” u sedištu ove dve asocijacije, u Francuskoj 5.

Za dva dana predstavnici medija iz cele Srbije su imali priliku da čuju 10 predavača iz različitih institucija: Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Srpske akademije nauka i umetnosti, Istraživačke stanice “Petnica”, časopisa za nauku “Elementi”, sociologa i kolumiste “Danasa”, Pregovaračke grupe 27, Nacionalnog konventa za EU, Privredne komore Srbije, Centra za promociju nauke i Fondacije Hajnrih Bel.

Medijator seminara Jovana Gligorijević, novinarka nedeljnika “Vreme “ je naglasila -Ovo je već 20 seminar koji se organizuje  već četiri godine za redom, a koncept je namenjen lokalnim medija  jer oni imaju sve manje kapaciteta i  ne mogu da obezbede sektorske  novinare. Ovo su usko stručne teme da bi se novinari dublje  upozbnali sa njima i kasnije mogli da ta saznanja prate. Koncept je jednostavan , prvog dana se dovode eksperti vezani za temu seminara, tipa zaštita životne sredine, slobode medija, ekonomije, upravljanje finansijama, turizam, rodna ravnopravnost, a drugog dana novinari i medijski izveštači koji kolege novinare upućuju u način izveštavanja i medijske izvore, kao i u sve ono što bi doprinelo kvalitetnijem i obejktivnijem izveštavanju.Gligorijevićeva je najavila dalje održavanje seminara i edukaciju novinara na lokalu.

Jedan od predavača Aleksej Kišjuhas , doktor sociologije i kolumista “Danasa” je objašnjavao kako treba pisati o društvenim naukama u mejnstrim medijima naglasivši da treba izbegavati laičke zaključke koji su svuda oko nas, a nauka je u nazad 100 godina dokazala da se ne temelje na dokazima, da novinari u svojim tekstovima moraju da imaju veliki korpus znanja i gde treba sami da ga pronađu, a Gugl danas to omogućuje. Novinarstvo po Kišjuhasu treba da izveštava i bude utemeljeno  na objašnjenjima i da neguje bliski odnos između sociologije i novinarstva , nazivajući sociologiju društvoslovljem. Svojim temama su se istakli i Slobodan Bubnjević govoreći o naučnim časopisima u Srbiji i Damjan Rehm Bogunović pričajući o klimatskim promenama u Srbiji i ekologiji uopšte. -DKP

VN

Брзи превод