Čoka – Dan opštine

Obeležen Dan opštine Čoka nizom manifestacija i svečanom sednicom Skupštine

U Okviru obeležavanja Dana opštine Čoka, 26. juna, u opštini je organizovano niz manifestacija. Svečanost je započeta u petak, 22. jula Susretom potiskih tamburaša koji je bio takmičarskog karaktera , a završio se odličnim koncertom grupe “Mesečina” iz Sombora, koji je održan u večernjim satima u dvorištu Kulturni-obrazovnog centra, nakon vatrometa.

Čoka Dan opš 1

U subotu, 23. jula je u dvorištu Doma kulture održan tradicionalni gastro susret “Čokanski kotlić” gde se kuvao svinjski gulaš uz prateći kulturni porgram i izložbe rukotvorina Čokana i prisustvo Udruženja slikara “Paleta”. A najmlađi su uživali u crtežima koje su dobijali na svojim licima.

Optimized-Čoka Dan opš. 3

U ponedeljak, 25. jula u holu Doma kulture je otvorena izložba Umetničkog udruženja “Paleta” i mladih talenata iz čokanske opštine. Građani su uživali u slikama mladih učenica Umetničke gimnazije”Boljai” iz Sente: Emeše Kertel, Lee Piri, Olge Koraj, Reke Kočmar i Monike Čizmadije, kao i u origami figurama mlađahnog Vanje Miladinova iz Ostojićeva.

Nakon otvaranja izložbe u velikoj sali Doma kulture u Čoki je održana svečana sednica Skupštine opštine povodom proslave Dana opštine sa prigodnim kulturnim programom u kojem su učestvovali učenici Osnovne škole, kao i učenici Muzičke škole.

Optimized-Čoka Dan opš.  2

Predsednik SO Tibor Olaj je poželeo dovrodišlicu gostima iz susednih opština, kao i gostima iz bratske opštine Deta iz Rumunije i poželeo srećan praznik građanima opštine uz podsećanje da ovaj praznik obavezuje da se zapitaju da li su dovoljno uradili i nabrojao šta se tokom prethodne godine uradilo: rekonstrukcija puteva, škola i zabavišta, rekonstrukcija vodovodne mreže , kao i poboljšanje rada komunalnog preduzeća. Smatra da nije dovoljno urađeno za dovođenje novih firmi i otvaranja radnih mesta. I naglasio da će se zalagati za bolji život građana i pozvao sve da svojim radom doprinesu za poboljšanje uslova života u opštini.

Predsednica opštine Stana Đember je rekla da od kada su došli na vlast, od 8. juna se trude da stvore uslove za privlačenje investitora. Planiraju da ulažu u proizvodnju, s posebnim akcentom na poljoprivredu i izgrade jaku industriju. Planiraju reorganizaciju loklane samouprave i mesnih zajednica, najavljuje bolne reforme, ali bolje za život. – Mi znamo šta hoćemo i šta možemo , bolju budućnost za naše građane – rekla je na kraju govora predsednica Stana Đember.

Predsednica opštine i predsednik SO su učenicima, nosiocima vukovih diploma nakon završetka osmogodišnjeg školovanja , đaku generacije Srednje škole i mladim sportistima koji su osvojili republičke nagrade uručili priznanja i vaučer od po 5.000 dinara za kupovinu u Sportskoj prodavnici “Planeta”.

Na sam Dan opštine, 26. jula položeni su venci na katoličkom groblju na spomenik žrtvama kolere iz 1831. godine, jer je 26. jula umrla poslednja žrtva od nje, na dan Svete Ane. Od ove opake bolesti je stradalo 135 žrtava ( 92 Mađara i 45 pravoslavaca). Svi stradali su sahranjeni u zajedničkoj grobnici. Održane su: služba u pravoslavnoj crkvi posvećenoj Saboru arhangela Gavrila i misa u rimokatoličkoj crkvi “Svetog Trojstva” u prisustvu opštinskih čelnika i mnoštva građana, s nadom i željom da se takva stradanja nikada više ne dogode. -DKP

VN

Брзи превод