Čoka – III likovna kolonija

Treća  likovna kolonija za odrasle u organizaciji Udruženja likovnih umetnika “Paleta” održala se od 8. do 10.  septembra u Čoki, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, u prostorijama Kulturno umetničkog centra u mestu.

Na koloniji je učestvovalo 11 umetnika iz Beograda, Pančeva, Novih Kozaraca, Bečeja, Novog Miloševa, Padeja, čak Rusije i jedna umetnica iz Čoke, a ostal članovi “Palete” su se potrudili da se gosti dobro osećaju na koloniji.

Slikari su naslikali po dve slike, ulja na platnu, a tema je bila slobodna. Slike koje su nastale na koloniji odišu prirodom, poetikom, ima  po malo nadrealizma,i po koji portret. Po rečima predsednika ULU “Paleta” Save Števanova osnovni smisao kolonije je druženje i  predstavljanje umetnosti Čokanima na drugačiji način nego što su navikli.

Na otvranju izložbe radova nastalih na ovogodišnjoj koloniji Igor Savićević, istoričar umetnosti je rekao da su u prethodne dve godine na koloniji preovladavale slike Banata i motivi panonske ravnice, kao i slike  kulturnih znamenitosti mesta i okoline. – Ove godine smo uradili nešto drugačije. Ova kolonija je  bila više ženska jer je bilo mnogo više slikarki i  okrenuli smo se poetici duše jer su neke umetnice u isto vreme  i pesnikinje, a i pozvali smo na koloniju nove umetnike i osvežili je – rekao je Savićević. Naglasio je da se ova kolonija može nazvati i međunarodnom jer je na njoj slikao i Rus Anatolij Ivakin. Takođe, se zahvalio udrženju “Krila anđela” iz Novih Kozaraca na pomoći oko organizacije kolonije,  na podršci  i na savetima. Predstavnik ovog udruženja  Oliver Karanović je u ime svog udruženja čestitao članovima “Palete”  na uspešnpj koloniji, a naročito  za to što rade  sa omladinom i na taj način obogaćuju i još više oplemenjuju slikarstvo jer krajem juna meseca  se održala Likovna kolonija za mlade talente  u organizaciji “Palete”.

Izložba će bi otvorena ceo septembar mesec.

U Udruženje “Paleta” rade na humanitarnoj promociji slika i prodaju ih da bi pomogli onima koji nemaju sredstva, a neophodna su im iz različitih razloga.

Inače, ULU “Paleta” je nedavno dobila prostorije u KOC-u gde će zainteresovani moći da pogledaju radove likovnog udruženja koje broji 50 članova, a njih 10 se bavi slikarstvom. – DKP

VN

Брзи превод