Čoka – XI međunarodni festival dobošara

POSLEDNJI DOBOŠARI NA SEVERU BANATA

U nedelju, 2. oktobra, u organizaciji Kulturno-istorijskog udruženja “Čokanski dobošari” i Udruženja građana “Razvoj sela – Rasel” uz pokrovitelje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Sekretarijat za privredu i turizam, Opštine Čoka, sponzore i prijatelje Festivala, održan je XI po redu Međunarodni festival dobošara.

opt-dobosari-svi-dobosariFestival dobošara je manifestacija po kojoj Čoka postaje prepoznatljiva u ovom delu Banata i šire jer povod ove manifestacije je očuvanje dobošarske tradicije, zabava i uživalje u dobroj i ukusnoj hrani i kvalitetnoj muzici.

Svake godine oranizatori se potrude da svima bude zabavno, da provedu drugačuji dan, da se podsete tradicije, nasmeju, nešto novo saznaju jer se na ovoj Manifestaciji uvek nešto „daje na znanje“.

Žitelji Čoke i mnogi drugi gosti su mogli da uživaju u vožnji fijakerima, u rukotvorinama i proizvodima raznih zanatlija i privatnika, da probaju najbolji ovčiji prekelt jer se 18 ekipa takmičilo u kuvanju najboljeg, a pobedu je odneo Ante Maras iz Crvenke koji je do sada već tri puta pobeđivao, a pobednik je i skoro svih takmičenja u kuvanju riblje čorbe po celoj Vojvodini. Od svih dodoš torti najlepša i najukusnija je bila torta poslastičarnice “Almaši” iz Sente, a mnogobrojni posetioci Manifestacije su mogli da uživaju uz sitne kolače koje su pripremile žene iz mesta i okolnih sela.opt-dobosari-kuvari

Prisutne su uveseljavali tamburaški orkestri iz opštine, kao i glumci iz Kikinde i Novog Bečeja koji su igrali dobošare i pripovedali razne anegdote iz dobošarskog života.

Od šest prisutnih dobošara, jednog iz Rumunije, dvojice iz Kikinde, Novog Bečeja, dvoje je bilo  iz opštine Čoka: Tibor Urban (46) iz Jazova i Mihalj Čilog (64) uz Padeja. Čilog kaže da je poslednji put objavljivao vesti dobošem pre 15 godina, 2001. godine, a Urban tvrdi da za dobošare danas nema posla, a ni mesta.

Malo stariji se sećaju dobovanja sa ugla ulice i pamte prašinu koju su dizala deca jureći za dobošarom od ćoška do ćoška.opt-dobosari-masa

Manifestaciju je otvorila predsednica opštine Čoka Stana Đember. U večernjim časovima krenula je povorka dobošara predvođena Dragoljubom Đuričićem i mažoretkinjama koji su prošli kroz glavne ulice mesta i svoj defile završili na velikoj bini u centru grada gde su udarali u bubnjeve skoro 40 minuta i svim prisutnima „dali na znanje“ da se Manifestacija dobošara bliži kraju. Time su i najavili koncert Borisa Režaka koji se dopao publici, a kiša je baš toliko čekala da ne padne dok se koncert nije završio.

I eto. Daje se na znanje da je Festival bio odličan. – DKP

opt-dobodsari-dakonije

VN

Брзи превод