Žabalj – Čurug – Njilaš i Sakalaš posetili Muzej žrtava racije

Potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i podsekretar Žolt Sakalaš, sastali su se 13. septembra sa predsednikom Memorijalnog društva „Racija 1942”, Milanom Radomirom, u Muzeju žrtava racije u Čurugu. Sastanku su prisustvovali i Čedomir Božić,  predsednik Opštine Žabalj, Lazar Čonkić, član Opštinskog veća za obrazovanje i omladinu, kao i Vesna Stjepanović, predsednica Saveta mesne zajednice Čurug, Jasmina Jurišin, sekretarka Memorijalnog društva „Racija 1942” i Lazar Kaćanski, član Upravnog odbora MD „Racija 1942”.

Cilj sastanka bilo je upoznavanje s planom za proširenje pomenutog Muzeja, za čije potrebe je pokrajinski sekretarijat u junu, po Drugom konkursu za sufinansiranje projekata međunacionalne tolerancije u 2016. godini, odobrio tri miliona dinara. Sredstva su bila namenjena za kupovinu objekta koje se naslanja na zgradu Muzeja žrtava racije. U prethodnom periodu, radove na rekonstrukciji zgrade finansiralo je Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske. Muzej žrtava racije u Čurugu svečano su otvorili predsednici Srbije i Mađarske Tomislav Nikolić i Janoš Ader, 26. juna 2013. godine.  To je bio istorijski momenat pomirenja dva naroda.

Sekretara su domaćini na licu mesta informisali o budućim radovima na proširenom objektu, o tome gde će se nalaziti izložbeni prostor, amfiteatar i druge prostorije koje će omogućiti bolje funkcionisanje rada muzeja i Memorijalnog društva „Racija 1942”.

Posle sastanka i obilaska muzeja i proširenog objekta, delegacija pokrajinskog sekretarijata je u pratnji svojih domaćina posetila i spomenik nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine u Čurugu.

Na kraju posete, pokrajinski sekretar je predložio da bi u budućnosti mogle da se organizuju redovne posete đaka vojvođanskih škola muzeju i spomeniku u Čurugu, jer je,  kako je rekao, „istorija učiteljica života, zato budimo dobri đaci”.

VN

Брзи превод