Kanjiža – Dan Svetog Stefana i Praznik novog hleba

Praznik zajedništva i vrednoće je i poruka praznika. Predsednik opštine Fejstamer saopštio da je opština dobila milion i devetsto hiljada evra nepovratno za modernizaciju prečistača otpadnih voda , kao i evopsku Zastavu časti, kao prva opština u Srbiji. Bogat kultuni i zabavni program.  

U nedelju, 20. avgusta u opštini Kanjiža je obeležen Dan Svetog Stefana i Praznik novog hleba, tradicionalno nizom manifestacija ispred gradske kuće i u Malom parku pored nje.

Predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer je prilikom svečanog osvećenja novog hleba i njegove podele  rekao – Sa iskrenom radošću Vas pozdravljam na jednoj od najlepših manifestacija na otvorenom u našoj opštini! Na prazniku koja simbolično sadrži najznačajnije osobine naše zajednice, a to su zajedništvo i vrednoća. Kanjižani nikada nisu čekali, niti su ikada tražili da im se nešto pokloni, nego su uvek vredno radili za ostvarenje svojih ciljeva. Dan Svetog Stefana i Praznik novog hleba je praznik zajedništva, rada i usmerenosti.

Takođe je naglasio – Praznik u slavu hleba oslikava  našu zahvalnost onima koji vredno rade da nam na stolovima svake godino zamiriše novi  hleb, najvrednije  blago čovekovog rada. On nas spaja u svakom vremenu i daje nam snagu za dalji razvoj i napredak.

Predsednik Fejstamer je rekao da je poruka praznika za zajednicu je da  jedino vrednim radom i trudom mogu da grade budućnost svoje dece i da na tom putu želi svima njima puno uspeha i da ih zajedništvo i vrednoća spajaju i u  buduće!

Tom prilikom je naglasio da prvi put saopštava da je  ove godine je opština Kanjiža zabeležila najveći uspeh na konkursu IPA Programabprekogranične saradnje. Za modernizaciju i proširenje postojećeg sistema za prečišćavanje otpadnih voda je dobijeno nepovratnih milion i devetstohiljada evra. I zvanično objavio da je opština Kanjiža dobitnik evropske Zastave časti, kao prva opština u Srbiji.(Zastava časti je nagrada  kojom se priznaje bogat kulturni i sportski život  zajednice i naklonjenost evropskim vrednostima, kao i bogatstvo aktivnosti u odnosima sa bratimljenim gradovima.)

Svečanost je  započela u prepodnevnim satima osvećenjem hleba u prvo rimokatoličkom hramu, pa u pravoslavnom . U popodnevnim satima je u Malom parku bio program za decu u kojem su učestvovali Predškolska ustanova  “Naši biseri” i Etno kuča “Zvučara”u kojima su se odvijale kreativne radionice. Na velikoj bini, postavljenoj ispred gradske kuće , bez obzira na kišu koja je povremeno rominjala, se odvijao bogati program. Nastupala su kulturno umetnička društva iz Kanjiže, Martonoša i Horgoša. Popularna grupa za decu iz Mađarske”Almo orkestar” je na zadovoljstvo kanjiških mališana izveo svoje popularne kompozicije.

Dodeljene su i nagrade takmičenja “Najlepši hleb” u tri kategorije. Najlepši hleb u kategoriji privatnih lica je namestila Bojana Čonki, u kategoriji civilnih organizacija Folklorno društvo “Tisa”, a od pekara “Pekara Braća” koja godinama pravi najlepši hleb i novčanu nagrdu je dala u humanitarne svrhe,  društvu  Dnevni boravak”Barka”.

Nakon govora predsednika opštine održan je za mališane spektakularni programa  klovnovske olimpijade s akrobatskim tačkama koje su priredili “Haos animatori” iz Novog Sada.

 

Na kraju večeri je nastupala Kati Kovač iz Budimpešte, koja je izvodila popularnu muziku. Inače, Kati Kovač je pre tridesetak godina bila pobednica takmičenja “Ja imam talenat” i svojim raskošnim pevanjme je to i dokatala.

Kao u posednjih tridesetak godina, svečanost se završila vatrometom na zadovoljstvo svih u Kanjiži. -DKP

VN

Брзи превод