Kanjiža – Dan Svetog Stefana i praznik novog hleba

Proteklog vikenda je u opštini Kanjiža nizom manifestacija obeležen Dan Svetog Stefana i Praznik novog hleba.

Sve manifestacije su orgaizovane od strane lokalne samouprave i odvijale su se dva dana.

Optimized- Dani hleba deca 2

Svečanom misom u Rimokatoličkoj crkvi, u subotu, 20. avgusta, započela je svetkovina. U popodnevnim časovima u prostoru Art kafea je organizovano niz kulturnih događaja, od izložbi do nastupa muzičkih grupa. U Domu kulture je bila i projekcija rok opere “Sveti Stefan, kralj”.

Nedelja je započela svećenjem novog hleba kako u rimkatoličkoj crkvi, tako i u pravoslavnoj. Zatim je sledio program za decu gde su nastupali mališani iz predškolskih ustanova gde se odvijala i muzička radionica, kao i lutkarska predstava.U popodnevnim časovima kanjiške porodice su mogle ručati na glavnom trgu gde je bio organizovan širok asortiman jela i pića, a deca su imala raznovrsne radinice u kojima su uživala.

Na velikoj bini u centru grada su nastupala sva kulturno umetnička duštva iz opštine Kanjiža, kao i orkestri. Pre nego što je na bini osvećen hleb i prerezan, nastupala je Reni Tolvaj, pobednica muzičkog takmičenja “Megastar 5”.

Optimized-Dani hleba 4

Pred visokim gostima iz mađarskog konzulata, iz AP Vojvodine, Potiskog okruga, kao i gostima iz susednih opština predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer je govorio o značaju praznika, kao i novog hleba koji je nasušni za ove krajeve. Nakon svećenja hleba predsednik opštine je prerezao hleb i podelio težaku, narodu i svima za zdravlje, spasenje i na radost.

Nakon deljenja novog hleba na više štandova u Kanjiži usledila je animacija koja je oduševila kako decu, tako i omladinu, od klovnovskih akrobacija  do gimastičarskih umeća.

Slavlje se završilo koncertom Petera Gestija i vatrometom.

Optimized-Dani hleba 3

Organizovan je i prateći porgram: vašar rukotvorina u Glavnoj ulici, kao i gastro šatori u Malom parku, takmičenje “Najlepši hleb”, a Luna-park je oduševio najmlađe Kanjižane. Ovo je još jedna čuvena kanjiška manifestacija koja je okupila meštane, izmamila ih iz njihovih kuća i učinila da dan bude drugačiji od ostalih. -DKP

VN

Брзи превод