Kanjiža – Dodela priznanja povodom Dana opštine

Povodom Dana opštine Kanjiža je  u svečanoj sali Gradske kuće, 21. oktobra  upriličena svečana dodela javnih priznanja u prisustvu mnogobrojnih gostiju iz bratskih gradova Mađarske, Rumunije i Srbije, predstavnika Vojvođanskog parlamenta, lokalnih samuprava iz susednih opština, počasnog člana Saveta EU Erika Frica i mnogih drugih zvaničnika.

Predsednik opštine Robert Fejstamer se obratio prisutnima  – Ova godina  je bila izuzetno uspešna u pogledu rezultata projektnih predloga sa kojima smo učestvovali na raznim konkursima.  Opština Kanjiža je zabeležila najveći uspeh ikada na konkursu IPA programa prekogranične saradnje. Za modernizaciju i proširenje postojećeg sistema za prečišćavanje otpadnih voda je dobijeno nepovratnih milion i devetsto  hiljada evra. Na polju energetske efikasnosti bićemo u mogućnosti da uložimo 17,6 miliona dinara u adaptaciju zdravstve ambulante u Malim Pijacama i ovo je samo početak ulaganja.. Citiraću Vuka Karadžića: „Ako svako uradi onoliko koliko je sposoban, neće narod propasti.“ -večna mudrost koja je aktuelna u svakom vremenu. Dan opštine je praznik koji svake godine skreće pažnju zajednice na ljude i institucije koji na nesebičan način rade na podizanju ugleda opštine, ili svojim zalaganjem godinama čuvaju naše vrednosti, doprinose razvoju Kanjiže. To su ljudi kojim naša zajednica duguje večnu zahvalnost i možemo reči  da bez njih ne bismo bili tu gde jesmo! Dugujemlo im zahvalnost za trud i rad – rekao je  predsednik Fejstamer.

Priznanje „Počasni građanin” je dobio dr Zoltan Klamar, etnograf, priznanje „Pro urbe” je dobila Etelka Varadi jedna od najagilnijih aktivistinja Dnevnog boravka „Svetlosana barka”. Povelje zahvalnosti su dodeljene: Vikotriji Potrebić, učiteljici u penziji iz Oroma, Dmitru Lončaru iz Kanjiže, meceni SAKUD-a „Sveti Sava”, Predškolskoj ustanovi „Naši biseri” koja slavi 150 godina postojanja i Osnovnoj školi „Jovan Jovanovič Zmaj” iz Velebita koja je osnovana pre 90 godina.

Dan opštine ove godine je još  svečaniji jer je  opština Kanjiža dobila  nagradu Saveta Evrope „Evropsku zastavu časti” koja je  duga nagrada u nizu procesa dobijanjae evropskih nagrada.  Po rečima predsednika Fejstamera ovo priznanje su zaslužili svojim zalaganjem zajedno svi  građani opštine, institucije i civilna udruženja, kao i lokalna samouprava. Ova nagrada je , ustvari, priznaje bogatom  kulturnom i sportskom životu kanjške zajednice i njena  naklonjenost evropskim vrednostima, me]u njima  i aktivnosti u odnosima sa bratskim gradovima Evrope. – DKP

VN

Брзи превод