Kanjiža – Izvanredan koncert Šandora Saboa

U petak, 30. septembra, u organizaciji “Regionalnog kreativnog ateljea” iz Kanjiže i “Kanjiža turizma”, u prostoru Art cafe-a je održan nesvakidašnji koncert na gitari.

Pred ljubiteljima džez muzike i improvizacija Šandor Sabo (1956.) iz Mađarske skoro dva sata je svirao na različitim vrstama gitare sa osam i 16 žica, na kozbi sa 24 žice i dva vrata i nikoga u Art cafeu nije ostavio ravnodušnim.

Za njega kažu da se ne može uvrstiti ni u koji stil muzike jer je izgradio sopstveni meditatitvi svet i spojio džez muziku, klasičnu i muziku Dalekog istoka.

optimized-img_20161001_152941

Sviranju se pridružio i gitarista iz “Etnokora” iz Subotice Zoran Dukić svirajući sa Saboom sjajnu improvizaciju fri džeza.

Inače, Šandor Sabo je poznati mislilac, inovator instrumenata, pisac i etnomuzikolog. Nakon koncerta je usledio otvoreni razgovor sa umetnikom. Direktor “RKC“ Zoltan Bičkei je razgovarao sa umetnikom koji je publici preneo svoje stavove o muzici, kao i svoj doživljaj muzičke polifonije, od klasične muzike, etno muzike raznih naroda i sve to u kombinaciji sa džez imptovizacijama.Svirajući na klasičnoj gitari muzičar je pokazao majstorsko umeće i velike potencijale klasične gitare. -DKP

VN

Брзи превод