Kanjiža – Koncert “Osam država, osam koncerata, jedan narod”

Muzika Mađara Karpatskog basena 2016.

U organizaciji “Cnese” iz Kanjiže i izdavačke kuće “Stereo/Periferic Records” iz Budimpešte i pod pokroviteljstvom predsednika opštine Roberta Fejstamera i Bele Halasa, biskupa Reformatorske crkve u Srbiji, u Domu umetnosti u Kanjiži je nedavno održan jedan od osam koncerata u osam država gde žive Mađari u Panonskom bazuenu gde su se predstavila tri orkestra: Marija Petraš i drugovi iz Rumunije, orkestar Vujičić iz Sentandreje iz Mađarske i Arpad Bakoš i Etnokor iz Subotice.optimized-dsc05522

Više od 10 godna traju ovi susreti i neguju muziku Mađara Karpatskog basena: iz Rumunije, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Slovačke, Austije i Češke. Održe po jedan koncert u svakoj državi godišnje, a izdavačka kuća “Stereo/Periferic Records” objavljuje snimke koncerata.

Marija Petraš i drugovi su iz Rumujije, delu bližem Moldaviji i neguju renesansu i staru mađarsku muziku iz 15. i 16. veka koju su i svirali i začinili je pričajući zanimljive priče iz naroda njihovog kraja.

optimized-dsc05533

Iz Sentandreje je došao orkestar Vujičić koji sviraja tamburašku muziku slovenskih naroda. Kažu da vole da skidaju slojeve sa muzičkih kompozicija i da su videli da je sve isprepleteno, da su narodi neraskidivo kulturološki isprepleteni u Srednjoj Evropi. Sviraju 35 godina u istom sastavu , prošle godine je umro violinista koji je zamenjen. Putuju po celom svetu i vaspitaju mlade, imaju dve grupe mladih tamburaša, a najmlađa grupa je trenutno u Indiji.

Etnokor je iz Subotice. Sviraju ertno -džez muziku obrađujući mađarske, srpske i makedonske narodne pesme na oduševljenje publike. Zajedno muziciraju 10 godina i uživaju u svojim improvizacijama, kao i publika koja ih sluša.

Koncert je trajao više od dva ipo sata na zadovoljstvo publike u sali.-DKP

VN

Брзи превод