Kanjiža – Međunarodni festival kukuruza

Svečano otvaranje je bilo na platou ispred Gradske kuće

U organizaciji Folklorno-plesnog društva “Tisa” i uz podršku loklane samouprave u Kanjiži je održan XI Međunarodni festival kukuruza od 7. do 9. oktobra.

Na trodnevnoj manifestaciji meštani, kao i banjski turisti, su mogli da uživaju u tradiciji ovih krajeva, narodnim običajima vezanim za kukuruz, njegovo branje, ljušćenje, krunjene i njegovu upotrebu u domaćinstvu, od predmeta, do ishrane.

opt-dani-kukurura

Svečano otvaranje je bilo na platou ispred Gradske kuće gde su se odvijali stari običaji, a tu je i pristigla povorka učesnika koja je prodefilovala kroz glavne ulice Kanjiže.

U Malom parku u centru grada je bio vašar ručnih radova i organizovane su stvaralačke radionice ručnih radova od kukuruzovine, kao i  vašar hrane pripremljene od njega.

Organizovana su i takmičenja u ljušćenju i krunjenu kukuruza na tadicionalan način, građenju tvrđave od šapurika (čokanja), u likovnim radovima, i u  pravljenju najboljih proja.  Za pobednike su bile obezbeđene vredne nagrade.

opt-dani-kukurzza-3

Takođe, organizovana su i stručna predavanja o kukuruzu u Srednjoj poljoprivrednoj školi “Besedeš Jožef”, a gosti iz Tate, Ileša, Bekeščabe, Segedina, Deske, Lazarea Sacele (Mađarska) i Bečeja, Kelebije, Čoke, Martonoša i domaćina iz Kanjiže su plesali, pevali, kako na trgu ispred Gradske kuće, tako i u Domu umetnosti i u dvorištu Osnovne škole.

Bilo je još pratećih manifestacija tih dana, od izložbe radova od domaćih tkanina, do koncerata grupe “Fokoš” i domaćina Folklorno-plesnog društva “Tisa”. Na kraju Festivala je održan gala koncert narodnog plesa u kojem su učestvovale loklane i dostujuće grupe. -DKP

VN

Брзи превод