Кикинда-Чока-Нови Кнежевац – Обука за теже запошљива лица

Националнa служба за запошљавање,Филијала у Кикиди је током фебруара месеца вршила обуку за 22 незапослене особе из Кикинде, Чоке и Новог Кнежевца које спадају у категорију теже запошљивих из области пекарства, пољопривреде и рачунара

У оквиру Националне службе за запошљавање одвија се 13 пројеката “Помоћ теже запошљивим групама“ које  финансира Европска унија у оквиру ИПА пројеката, а који спроводи конзорцијум British Council у сарадњи са Goethe институтом и Јединственим информатичким савезом Србије. Обуке се планирају  за 5.400 незапослених у Србији, а до сада је кроз курсеве прошло 2.000 особа.

Полазници из Севернобанатског округа су звршили три врсте обуке. Из Кикинде је  шест полазника завршило обуку за производњу чајног пецива и шест  њих за производњу поврћа у затвореном простору, а четворо грађана Чоке и шест из  Новог Кнежевца је  завршило основну информатичку обуку по ECDL стандарду.

Свечаној додели сетификата о положеним курсевима су присуствовали директор Националне службе Србије Зоран Мартиновић и предсеник Извршног одбора Националне служне Даријо Мачкат који су уједно и доделили сертификате. Директор Мариновић је том приликом изјавио  да је велики број оних који се налазе на евиденцији службе без квалификација и свака обука је од велике важности, а што се тиче саме Националне службе у Кикинди  више од 50 одсто лица  на евиденцији је без икакве квалификације  што је испод просека на националном нивоу. – У Кикинди  се мора додатно радити на обукама, на процесима знања, као и на практичној настави, а то се кроз ове прогаме може и постићи – рекао је директор Мартиновић.

Током марта се наставља са обукама.Организоваће се обуке за геронтодомаћице у Кикинди и Новом Кнежевцу, као и обука  за узгој поврћа у Сенти. У Кањижи и Кикинди  ће се организовати информатичка обука. Незапослени Кикинђани ће  моћи да заврше обуку и за рециклажу електронског отпада, а Чокани немачки језик , почети ниво, док ће Сенћани имати обуку за израду бурека и кора и обуку за шиваче у аутоиндустрији.

Такође, приликом свечаног уручивања сертификата најављена су два Сајма запошљавање, 24. марта у Сенти и 31. марта у Кањижи.-ДКП

VN

Брзи превод