Konstituisan Odbor za obeležavanje racije u Bačkoj

U Pokrajinskoj vladi 22. decembra je održan inicijalni sastanak Odbora za obeležavanje racije u Bačkoj, čija misija je da se od naredne godine, svakog januara održi pomen  u znak sećanja na Srbe, Jevreje i Rome koji su, u januaru 1942. godine, nevino stradali u zloglasnoj raciji mađarskih fašista u južnoj Bačkoj.

Racija je počela 4. januara u Čurugu i nastavljena je i u drugim naseljima: Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju. U svih 17 naseljenih mesta šajkaške oblasti, prema dostupnim podacima,  stradalo je 2.345 ljudi.  Stradanje se nastavilo i u Novom Sadu, gde su fašisti ubili još 1246 nevinih ljudi, da bi u Bečeju, gde se racija završila 29. januara, stradalo još 215 žrtava.  Ukupan broj nevinih žrtava januarske racije iz 1942. godine premašio je 3.800.

Odbor za obeležavanje racije u Bačkoj osnovan je na zajedničku inicijativu Eparhije bačke Srpske pravoslavne crkve i Pokrajinske vlade, na njegovom čelu su episkop bački gospodin Irinej i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a čine ga i predstavnici opština u kojima se odigrala januarska racija i predstavnik Memorijalnog društva „Racija 1942“, koje okuplja potomke nastradalih.

Odbor za obeležavanje racije u Bačkoj konstatovao je da je potrebno ubuduće dati veći značaj obeležavanju ovih tragičnih događaja, o kojima se nedovoljno zna, kao što se i drugi narodi sećaju takvih datuma iz svoje istorije. Zato će se svake godine u januaru, pored već tradicionalnog obeležavanja racije u Novom Sadu, i u drugim mestima u Bačkoj održati jedan centralni pomen.

Naredne godine,  kada se obeležava 75. godišnjica ovih okrutnih stradanja, sećanje na žrtve racije, u prisustvu velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, državnih, pokrajinskih i opštinskih organa, kao i građana naselja u kojima su se odigrali ovi tragični događaji – održaće se u Čurugu.

VN

Брзи превод