Novi Kneževac – 60 godina od male mature

U subotu, 10. juna prvi put se sastala generacija rođena 1942. godine i koja je malu maturu završila škoske 1956/57. godine u Novom Kneževcu.

Kad su zavrili svoje osmogodišnje školovanje VIII1 odeljenje je imalo 28 đaka , a razredni starešina je bila Kaja Markonjev, nastavnica srpskog jezika. Do sada je iz razreda umrlo osmoro, za troje se ne zna gde su i šta rade, okupilo se pored Lovačkog doma, pored obale reke Tise,  njih 11, a osam je bilo sprečeno da dođe na susret.

Poneli su i sliku velikog tabloa koji je nekada bio okačen na zidu njihove škole, potom Suda, a danas zgrade koja je pod zaštitom ( jer je bila dvorac Servickih ) i nije u funkciji, sada je skinut i ne zna se gde je. Takođe su poneli i sliku učenika koje je nastavnica Kaja posle zajedničke ekskurzije u Ohridu vodila u Beli dvor u posetu Drugu Titu, predsedniku SFRJ.

Uz prisećanje na školske dane setili su se da je od nastavnika još živa nastavnica biologije Ružica Jakovljev koja sada živi u Čoki.

Posle šetnje parkom i posete zgradi nekadašnje škole, druženje su nastavili uz ručak i dobru muziku, pravu narodnu i pop iz 60-70 godina prošlog veka.

Kažu bilo je lepo. -DKP

VN

Брзи превод