Нови Кнежевац – Банатска књижевна нит у причама Милета Клепића

О збирци прича „Илузионисти“ говорили издавач Радован Влаховић и књижевници Угљеша Шајтинац и Милош Латиновић

У време космоплитизма у којем већина присутних на књижевној вечери је припадала, те вечери, почетком марта месеца се у Новом Кнежевцу осетила банатска нит књижевности коју су писци Милош Латиновић, Угљеша Шајтинац и Радован Влаховић као гости књижевне вечери и писац  Миле Клепић показали, свако бавећи се својим сегментима, својим начином и виђењем стварности , имагинацијом показујући да у свима нама постоји та банатски нит , то локално, што јесте глобално, оно по чему смо ми препознатљиви. Ми јесмо препознатљиви по меланхоличности, по дугачком погледу који се креће и простире у недоглед и враћа се лагано, а такве су и Милетове приче  које су лагане, дубоке и искрене. Такав је и Банат, таква је и књижевниост целог Баната и књижевнисци који ту преферирају.

Понедељак  је често незахвалан дан  да се држи књижевно вече, али не мари. Представљена је у Библиотеци у Новом Кнежевцу, пред великим бројем читалаца, друга збирка прича Милета Клепића „Илузионисти“ коју је издао „Банатски кулурни центар“ из Новог Милошева. Промоцији су присуствовали рецензенти који су поред оног што су написали у свјом рецензијама истакли , Радован Влаховић говорећи о завичајној књижевности која треба да се уведе у школске лектире  да би могли да волимо свој крај, Милош Латиновић је ракао да се Миле Клепић бави књижевнишћу јер је она део њега и он тако осећа простор у којем живи. А Угљеша Шајтинац  je говорио о надреалним окружењима око Подлокања и о Милету који је као сувенир који је учмали предео оживео и учинио га ванвременским.

Наравно и други присутни у сали су говорили о доживљају прича Клепићевих, јер он јесте хроничар времена које полеко нестаје, али остаје у његовом фактографском сећању које нам је дочарао приказујући онако како се дешавало и како се схватало, или како је он све то доживео.

Од 17 објављених приповедака, Новокнежевчани су имали прилику да неке прочитају у „Новокнежевачким  новинама „ током 2015. године док су новине  још излазиле и да уживају у јунацима из непосредне околине које су неки и препознавали.

Миле Клепић има дугачко сећање, као и поглед и допире му до оних свера које баш и нису свима блиске и не сећају их се радо. Тако да су у његовим причама се прошетали многи житељи ове општине који се памте по добру, или по супротном, често све Миле умотавајући у дискретан хумор.

Било је сете, по којој се препознаје  банастка књижевна нит којом се  одликује и Клепићево приповедање и сврстава га у ред препознатљивих банатских писаца.-ДКП

 

VN

Брзи превод