Нови Кнежевац – ДАН СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

Храмовна слава у Филићу

Српска православна црква данас слави празник Светог Василија Острошког, чије мошти се чувају  као велика светиња у манастиру Горњи  Острог, на којем ходочасте верници нe само православне религије, него и шире, тражећи спас за излечење  болести.  12. маја се дешавају највећа чуда. Свети Василије Велики је био епископ захумски  и његове мошти се чувају као велика светиња у манасиру Горњи Острог.

На дан Светог Василија Острошког, 12. маја на темељима цркве посвећене овом светитељу по двадесет и трећи пут  пут је  обележена Светом литургијом храмовна слава у Филићу, засеоку поред Новог Кнежевца који броји 150 становника.

Свету литургију су служили протојереј ставрофор  Душан Рус, архијерејски намесник новокнежевачки, протојереј ставрофор у пензији Арсен Виловски и протонамесник Драган Ђукић из Остојићева, уз саслужење појаца ипо ђакона  Саше Беленцова и Вука Ђукића.

Након литургије освећен је и пререзан славски колач.

На трећи дан Духова  21. јуна 1994. године у Филићу је положен камен темељац за храм Светог Василија Острошког.  Тада је свету архијерејску литургију служио Његово преосвештенство епископ банатски Господин Хризостом уз саслужење протојереја ставрофора Тодора Мишковића, архијерејског намесника кикиндског, тада протојерејаЂорђа Мишковића, пароха обилићевачког, протојереја Бранка Попова, пароха новокнежевачког и ђакона кикиндског Драга Живковића , уз певање  мушког хора „Свети Сергије и Вагхо“ из Новог Кнхежевца.

Темеље за нову цркву су ископали мештани Филића 17. јуна 1994. године , а новац за постављање темеља је обезбедио Срећко Вукомановић који је радио у Гетеборгу. На  жалост, после урађеног темеља и постављања звона и ограде, са радовима се до данас стало. -ДКП

VN

Брзи превод