Novi Kneževac – Grad budućnosti bez urbanizma

Na Vanrednoj sednici SO Odluka o likvidaciji JP “Direkcija za izgradnju grada”. Najavljeno otvaranje nove ustanove – KOC-a. IV etapa izgranje kanalizacije

Novokneževačke sednice Skupštine opštine su u poslednjih šest meseci uglavnom vanredne. Pa i ova sedma je bila takva , održana 18. novembra na kojoj je, izmedju ostalog, doneta odluka o likvidaciji JP “Direkcije za izgradnju grada” tako da kako narodni poslanik i u isto vreme odbornik SO Radovan Jančić grad Novi Kneževac naziva gradom budućnosti ostaje bez urbanizma u opštini.

optimized-dscf1269-1

U obrazloženju zašto se likvidira “Direkcija” navodi se da Zakon o budžetu ima izmenu i da između ostalih direkcije se izostavljaju iz indirektnih budžetskih korisnika i “posle analize i razmatranja novonastale situacije došlo se do usaglašavanja i opredeljenja da Javno preduzeće uđe u postupak likvidace, a poslovi kojima se preduzeće bavilo preusmeravaju Opštinskoj upravi” navodi se u Obrazloženju Opštrinske uprave.

optimized-dsc05746

Direktor u odlasku JP “Direkcije za izgradnju grada “Branko Stanimirov je pre donošenje Odluke o likvidaciji firme i nakon nje istakao – Gasi se firma koja je imala ugovor sa Opštinskom upravom opštine Čoka u vrednosti od dva do dva ipo miliona dinara godišnje čistog prihoda za opštinu. Direkcija je imala ugovor sa Direkcijom opštine Kanjža o poslovno-tehičkoj saradnji u vrednosti od milion dinara godišnje. Bili smo i saradnci Zavoda za urbanizam Vojvodine. Radili smo na izradi Prostornog plana i dobijeno je dva miliona  dinara u 2015. godini. Izrađen je i Plan detaljne regulacije Parka Novog Kneževca (koji je Spomenik kulture) u 2016. godini, a vrednost radova je dva miliona i tristo hiljada dinara. Bilo je tu i mnoštvo usluga na račun opštine Novi Kneževac koje se nisu naplaćivale (lokacijske dozvole, uslovi, nadzor i drugo).

Stanimirov je naglasio – Gasi se firma koja je bila investitor ili suinvestitor na: Kružnom toku grada, u Pešačkoj zoni, na Rekonstrukciji javne rasvete, kao i zgradnji gradske kanalizacije, pa Rekonstrukciji vodovoda, Rekonstrukciji puteva.

I eto! Gasi se firma koja je imala pet visokoobrazovanih stručnih ljudi sa svim licencama i sa zavšenim državnimv fakultetima od ukupno šest zaposlenih.

optimized-dsc05743

Na Sedmoj vanrednoj sednici SO je posle prihvatanja izveštaja rada Narodne biblioteke najavljeno osnivanje nove ustanove – Kulturno obrzovnog cenra koji je ukunut pre 20 godina i objašnjeno je da će se Biblioteci na taj način omogućiti da se bavi svojom osnovnom delatnoišću -bibliotekarstvom, a ona se bavila i još se bavi organizacijom kulture u mestu i u opštini.

Tokom sednice je, takođe, najavljen i nastavak izgradnje fekalne kanalizacije u mestu, tzv. IV faza kojom bi se obuhvatilo preostalih osam odsto neurađene kanalizacione mreže u mestu.

Na sednici je između ostalog obrazovana i  komisija za rodnu ravnopravnost opštine Novi Kneževac. A danas, 25. novembra je u opštini i progodnim susretima obeležen Svetski dan borbe protiv nasilja nad ženama. – DKP

VN

Брзи превод