Novi Kneževac – Koncert i izložba fotografija iz života biskupa Arona Martona

Krajem novembra u Narodnoj biblioteci “Branisalv Nušić” je priređena izložba fotografija i natpisa o životu biskupa Arona Martona povodom 120 godina njegovog rođenja i održan koncert kamernog hora “Pro musica”.

Izložbu i koncert je organizovalo Udruženje građana “Vojvođaski hrišanski intelektualci PAX ROMANA”, Sekretarijat mađarske nacionalne države iz Budimpešte i Spomen odbor biskupa Martona.

O životu biskupa Martona su govorili Judit Pirićine Sabo, upravnica odeljenja Sekretarijara iz Mađarske i velečasni Čaba Paško, sveštenik iz Subotice-Kelebije.

Aron Marton je rođen u Erdelju i bio je biskup katoličke crkve u Transilvaniji, sve u Rumuniji, i tokom celog života se borio za bolje uslove i prava mađarskog naroda u Rumuniji ističući značaj hrišćanske vere. Bio je izuzetno mudar, veliki intelektualac, čvrst u svojoj veri i njenom širenju bez obzira na okruženje u kojem je živeo.

Kamerni hor “Pro musica” iz Subotice postoji već 48 godina i nekoliko njegovih članova još peva u njemu od osnivanja, a među članovima su i učenici Srednje muzičke škole iz Subotice.

Repertoar hora su duhovne kompozicije poznatih evropskih komozitora, pored afričkog i američkog gospela.

Pod dirigentskom palicom Kristine Čikoš hor je pevao kompozicije akapela ili uz pratnju na klaviru, a mnogobrojna publika je uživala u izvođenju iste teme na različite načine, od drugih kompozitora, a naročito je bila zadovoljna izvođenjem gospela. -DKP

VN

Брзи превод