Novi Kneževac – Kraj Međunarodnog destivala „Tisin cvet“ je bio omaž preminulom profesoru Aleksabdru S. Vujiću

Osnivač Festivala kamerne muzike „Tisin cvet“ Aleksandar S. Vujić  je preminuo tokom festivala i poslednje tri večeri su bile omaž njegovom  velikom učinku za ovaj festival,  muziku i rad uopšte među umetnicima, učenicima i publikom. Koncertirale su Pamela Kiš Ignjatov –sopran i pijanistkinje Galina Nikolin i Rita Kinka

U novokneževačkoj Narodnoj biblioteci”Branislav Nušić” se od 1. do 10 septembra odvijao XIII međunarodni festival kamerne muzike “Tisin cvet” čiji je osnivač profesor mr Aleksandar S. Vujić, pijanista, kompozitor i dirigent i koji je svih trinaest godina bio njegov umetnički direktor i svojim izuzetnim odabirom novokneževačka publika je mogla da uživa u muziciranju vrhunskih umetnika klasične muzike iz celog sveta.

No , ophrvan teškom bolešću, provesor Vujić nije dočekao kraj festivala, preminuo je 6. septembra u 72. godini života. Profesor Vujić je bio veliki entuzijasta, ljubitelj muzike, sjajan profesor, dobročinitelj, optimista i nesebičan savetnik svima oko sebe šireći pozitivnu energiju i ljubav prema muzici i stvaralaštvu. Iza sebe je ostavio preko 100 muzičkih dela; kompozicije za instrumente, hor i orkestar. Profesor Aleksandar S. Vujić je vodio najpoznatije horove u zemlji i osvajao međunarodne nagrade,  a dela mu se izvode širom sveta. Nosilac je i tri velika priznanja: Sretenjskog krsta III ranga od 2014. godne, odlikovan je  medaljom “Zoltan Kodalj” od strane mađarske vlade i i državne medalje Izraela.

U u toku teške bolesti Profesor je zvao  i interesovao se kako je protekao koncert, a 3. septembra nakon koncerta Maje Le Ru Obradović su svi učesnici koncerta, organizatori i prisutni novinar razgovarali sa njim, ćaskali i užuvali u njegovoj radosti što je orgaizovao veliki i sjajan koncert. To je bio Aleksandar. S. Vujić, , veliki i nesebičan čovek, a mi iz Novog Kneževca smo imali sreću da ga poznajemo i budemo prijatelji sa njim.

Sopranu Pameli Kiš Ignjatov je možda bilo najteže da započne svoj koncert jer svi koncerti su bili posvećeni osnivaču, te je ona prigodnom i uzvišenom besedom podsetila sve u sali ko je bio Aleksandar S. Vujić, iznela svoje lično iskustvo sa njim i oprostila se od njega.

U saradnj sa pijnistkinjom Majom Grujić Pamela je kao i svaki put kada gostuje u Novom Kneževcu znalački izabrala svoj program i izvela ga inspirativno sa mnogo emocija prelazeći iz jedne melodije u drugu. Na repertoaru su bile kompozicije Balakirjeva, Verdija i Vila Lobosa, kao i Pučinija, Vebera, Kalmana i Stojanovića. Pamela Kiš Ignjatov je posvetila koncert profesoru Vujiću i otpevala njegovu kompoziciju “Pita li Tinke” sa motivima iz Istočne Srbije.

Inače, Pamela je zaposlena  na Akademiji umetnosti gde radi kao viši stručni saradnik na katedri za solo pevanje gde trenutno pohađa doktorske studije.

Mlađahna Galina Nikolin iz Beograda  ima samo 16 godna i već završava srednju muzičku školu u Beogradu i nosilac je mnogih međunarodnih priznanja i od osme godine svira sa velikim beogradskim orkestrima i može se reći da tako mlada ima međunarodnu karijeru.

Galina je sa mnogo energije, emocija i znanja izvela kompozicija Mocarta, Šopena i Mendelsona. A za kraj koncerta je izvela od Aleksandra S. Vujića “Šest komada za klavir” i tako zaokružila svoje divno muziciranje.

Poslednje večeri Festivala “Tisin cvet” 10. septembra  naša velika pijanistkinja Rita Kinka iz Novog Sada je izvela osebujan koncert, kao finale festivala priređujući Novom Kneževcu program strastveno, s mnogo ljubavi, sa senzibilitetom i sugestivnošću koji je publika primila s ushićenjem jer samo tako može da se doživi izvođenje umetnice koja je dobila pregršt svetskih nagrada tokom dosadašnje svoje karijer, a između ostalih prva  je dobila nagradu za najboljeg izvođača ozbiljne muzike  u Briselu !991. a najnovija joj je dodeljena  2016. od strane časopisa “Muzika klasika” za najboljeg ženskog izvođača godine. Inače , Rita Kinka je prošle godine bila na funkciji predsednice umetničkog saveta “Novi Sad 2021” za Evropsku prestonicu kulture.

Na konceru Rita Kikna se opredelila da svira Baha i Buzonija, Ludviga van Betovena i Šopena, naglašavajući da joj se jedno oko raduje dok  izvodi ove kompozicije, a drugo plače žaleći i sećajući se profesora Vujića i za kraj je izvela njegovu kompoziciju “Metamorfoze” koja provodi muzikom na suptilan način kroz čitav život čoveka od rođenja, preko različitih bura i bitaka tokom života, do smrti. Nakon ove kompozicije usledio je veliki aplauz na birilijantnom izvođenju i u isto vreme aplauz sada već pokojnom Aleksandru S. Vujuću što je bio dugogodišnji gost u Novom Kneževcu i koji je ostavio neizbrisiv targ u ovoj sredini.- DKP

VN

Брзи превод