Novi Kneževac – Na kej Novog Kneževca pristiglo 68 plovila

TISA JE REKA KOJA NAS SPAJA

Turistička organizacija Stara Pazova je četvrti put za redom  organizovala regatu “Reka 2016”. Ona je ove godine počela 30. jula i završava se 13. avgusta. Tokom regate će se obići 15 gradova duž reka Dunav, Begej i Tise i kanala DTD i stići do Segedina u Mađarskoj. Boravak u Segedinu Regati je dao međunarodni karakter. Ona je počela je u Starim Banovcima, gde će se i završiti.

opt. regata 1

U utorak, 9. avgusta, u popodnevnim časovima Regata je spristigla na obalu Tise kod Novog Kneževca, a Opština je bila domaćin veselim i smelim panonskim mornarima, priredivši im dobrodošlicu, ručak i organizovala obilazak znamenitosti mesta.

Na Regati učestvuje 68 plovila, sa više od 200 regataša, gde je najmlađa učesniaca Tijana iz Beograda koja ima četiri godine, a najstariji član je deda Voja iz Prokluplja sa 80 godina.

opt.regata3

Glavni i izvršni organizator Regate Saša Tabaković je naglasio da je cilj Regate razvoj nautičog turizma i ekologije, da bi se skenirali nedostaci i skrenula pažnje na zagađenost reka. On naglašava da su se učesnicima iz standardnih mesta: Beograda, Zemuna i Novog Sada, ove godine pridružili i ljubitelji nautike iz Niša, Leskovca, Sremske Mitrovice, Kovina, Smederevske Palanke i Šida. Tokom plovidbe regati su se priključivali i stanovnici gradova koje su obilazili.

opt.regata 4

Tokom jedanaestog dana, po dolasku iz Segedina u Novi Kneževac, a boraveći pre toga u Slankamenu, Titelu, Zrenjaninu, Novom Bečeju, Molu, Senti i Kanjiži, regataši kažu da su im impresije pozitivne i naglašavaju da je ovo najlepša i najlakša regata u oblasti nautike jer su ovi vodotokovi povoljni za održavanje ovakvih manifestacija, mada je za organizatora Sašu Tabakovića najlepši deo za plovidu Đerdap koji su u prethodnim godinama posetili.

Najveseliji brod u ekipi je bio ”Ludi petak” iz Belegiša u kojem su dunavski mornari na čelu sa kapetanom broda  Mićom Markovićem uveseljavali sve ostale učesnike regate, a i živa muzika je bila često na njihovom brodu.

Inače, Regata ima i doktora u sklopu ekipe, spasioca i tehnički brod koji prati sve brodove i popravlja kvarove jer treba da se pređe više od 420 kilometara.

Među regatašima se našao i kolega Milan Kordić, novinar-grafičar u penziji koji je u 66 godini prvi put učesnik regate, mada je 50 godina proveo na Dunavu.

– Pratim ovu regatu već tri godine i znam šta se događa na njoj – priča kolega Kordić. – Ove godine mi se posrećilo da učestvujem u njoj . Moje impresije su vrhunske i planiram, ako me zdravlje posluži, da godinama učestvujem  na ovoj regati. Reka na ovim prostorima je značajna, Tisa je reka koja nas spaja, i Banat, Bačku i Srem. Tisu teba čuvati, kao i tekovine koje postoje vekovima na ovim prostorima- ističe Kordić.

Život na brodu ima svojih prednosti, a i drugog, zavisi kako se snađeš i osećaš. Nije jednostavno, deluje zanimljivo, vredi probati.

opt. regata 2

Dan započinje svakidašnjim obavezama oko plovila, a u 9 časova kreće plovidba za drugo mesto od 30 do 40 kilometara, zatim upoznavanje sa sredinom, druženje i istraživanje obale. Posle Novog Kneževca regata će ploviti do Ade, zatim borave u Bečeju i Aracu, a nakon toga se vraćaju 13. avgusta u polazno mesto, u Stare Banovce.

Bilo je zanimljivo i nesvakidašnje videti na obali reke Tise u Novom Kneževcu 70 vezanih plovila kako se ljuljuškaju na pitomoj reci, žagor mnogo ljudi na plaži koja je ovog 9. avgusta bila prepuna kupača koji su bili preplanuli od boravka na suncu, i eto. Mesto je oživelo, park je pridošlima šaputao svoju stogodišnju priču žalivši se što više nema onih koji vole skrovita mesta, uređene leje cveća, kao i nove vrste drveća, što nema onih koji znaju da toplo šapuću retkom rastinju, da mu se poveravaju, dive. I gle čuda, dođoše neki ljudi, obradovaše se krasotom Novog Kneževca, malko, porazgovaraše sa rastinjem. I kao da je noćas park lepše zamirisao i probudio se narednog jutra zeleniji, čistijini nekako blistaviji, nego obično.-DKP

VN

Брзи превод