Нови Кнежевац – Обележен јубилеј 25 година удружења оболелих од мултипле склерозе

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор присуствовао свечаној скупштини Удружења оболелих од мултипле склерозе Севернобанатског округа и  истакао да цени уложени напор и проистекле резултате овог Удружења током четврт века активног рада.

Удружење обoлeлих од мултипле склерозе Севернобанатског округа  од 23. до 30. јуна организовало је Видовданске свечаности , поводом  25 година постојања Удружења и   15 година одржавања Међународне  хуманитарне ликовне колоније „Живот је уметност“ на  којој су учествовали сликари из Македоније, Хрватске и Србије која се одвијала у МС кући у Новом Кнежевцу.

Поводом великог јубилеја,  25 година постојања, Удружење оболелих од мултипле склерозе Севернобанатског округа  је ове године имало низ манифестација. Гости из братских удружења из Македоније (Скопље), Хрватске (Ријека), Босне и Херцеговине (Сребреница) и Србије (Ниш, Београд, Зајечар) и других удриужења су учествовали у низу спортскиг манифестација: трци пријатељства на 500 метара у којој су се поред особа са инвалидитетом  прикључила деца из Музичке школе , као и њени наставници и сви људи добре воље, а особе са инвалидитетом су се такмичиле у трци на 100 метра. У обе трке су сви били победници. Затим је у просторијама Народне библиотеке одржан турнир у шаху у којем су учествовали сликари са колоније, чланови разних  удружења особа са инвалидитетом као и чланови домаћег шаховског клуба из Новог Кнежевца. Играло се по швајцарском систему 10 минута по такмичару, тако да је одигрно седам кола,а победник је био мештанин, члан Шаховског клуба. Сутрадан је у парку поред Библиотеке, где је била једино хладовина, одржано такмничење у боћању, пикаду и бацању плочица.

У поподневнм сатима, 28. јуна , у Свечаној сали Народне библиотеке „Бранислав Нушић“  је одржана Свечана скупштина Удружења на којој је присуствовао и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, као и заменица секретара за демографију и равноправност полова Милка Бударов. Пастор је том приликом истакао  да цени уложен напор Удружња оболелих од  МС Севернобанатског округа и  проистекле резултате које је ово Удружење остварило током четврт века активног рада. – И лично, али и као председнику Скупштине АП Војводине, изузетно ми је задовољство што имам част да председници и члановима овог Удружења честитам овако велики јубилеј. До великих резултата довела је њихова изузетна енергија и спремност да се боре за бољи и квалитетнији живот- рекао  Пастор. Он је, такође,  нагласио да ће се Скупштина АП Војводине трудити да и у предстојећем периоду препознаје проблеме, значај и потребе оваквих удружења и да их, у сарадњи са Покрајинском владом, заједнички решава.

Председница Удружења Славица Зорић се захвалила свим присутним који су својим залагањем допринели  да ово друштво толико дуго опстане и том приликом  је  доделила признања и захвалнице.

У свечаном делу Скупштине наступали су талентовани ученици Музичке школе, као и студенткиња треће године клавира Настасја Оковацки.

У вечерњим сатима у  Мађарском дому културе је одржана свечаност поводом Крсне славе Удружења- Видовдана. Освећен је и пререзан славски колач у присуству чланова Удружења, као и гостију.

Кренуло је весеље уз одличну музику јер чланови Удружења вoлe и знају да се веселе.

Иначе, овогодишње Видовданске свечаности су се одвијале скромно, као и сама колонија под покровитељством општине Нови Кнежевац. Али, то није сметало сликарима да буду изузетно стваралачки настројени и у пријатној атмосфери оставе  иза себе вредна дела. А чланови Удружења су несебично недељу дана сваког дана помагали да се колонија несметано одвија.

Колонију  је  затворио председник општине Нови Кнежевац Радован Уверић 29. јуна у поподневним сатима, а последњи дан  био је резервисан за испраћај гостију.–ДКП

VN

Брзи превод