Нови Кнежевац -Обележен празник Силазак светог духа на апостоле

Силазак светог духа на апостоле, Духови или Педестница се обележава три дана . Ове године од 4. до 6. јуна.

Овај празник, који се слави педесетог дана по Васкрсењу и десетог дана по Вазнесењу Христовом, Српска православна црква слави као један од највећих догађаја у хришћанству забележен у Четворојеванђељу.На  Духове је Христос испунио обећање које је дао својим ученицима на дан свог Вазнесење када им је поручио да са Тавора крену у Јерусалим и ту сачекају док им се не јави Дух Свети који ће их крстити – али не водом, како је крштавао Јован Крститељ, већ огњем божанским који ће им дати снагу да свим народима на њиховим језицима проповедају Јеванђеље. Десетог дана по Спасовдану, како је записано, зачула се хука налик на снажну олују изнад дома дванаесторице апостола, појавила се Богородица и народ је угледао јаку светлост и пламене језике како се спуштају на главе Христових ученика.

Дан уочи Духова  је посвећен упокојенима, па су се у суботу пред празник посетили  гробови и служио се парастос у капелама.

За овај велики празник храмови се  посипају травом у време празничне литургије и од ње се плету венци који се као благодат чувају у домовима до следећих Духова. – ДКП

VN

Брзи превод