Нови Кнежевац – Свети Никола

Српска православна црква и верници  у уторак 19. децембра обележавају  празник –  Светог Николу који је у историји хришћанства забележен као један од најватренијих заговорника хришћанске цркве и велики противник јеретичких учења у првим вековима хришћанске проповеди.

Празничном  Светом литургијом прослављен је празник и у  храму Светог архангела Михаила у Новом Кнежевцу. Свету литургију је служио архијерејски намесник  новокнежевачки  протојереј – ставрофор Душан Рус и архијерејски намесници у пензији Бранко Попов и Арсен Виловски.

Честитајући славу свима онима који славе Светог оца Николу као своју крсну славу, протојереј-ставрофор Попов је позвао да се угледамо на лик и дело овог великог оца Цркве Христове, да чинимо оно што је он чинио, ради спасења свога и задобијања живота вечног. А Свети отац Никола читавог свог живота је чврсто и непоколебиво сведочио је Христа, пружајући помоћ свима, чинећи добро, тихо и скромно  свима, не себе ради, него Христа ради, громогласно кличући речи Светог апостола Павла: “Све могу у Христу Који ми моћ даје.”

Светог Николу подједнако поштују и западни и источни хришћани, а у Србији је једна од најчешћих слава и заштитник православних породица. Сматра се да сви православни Срби прослављају Светог Николу – половина као крсну славу док су друга половина гости православних домаћина.

Свети Никола, чије је име у грчком значењу – побeдитељ народа (ники – победа и лаос – народ) сматра се у хришћанском свету као симбол победника добра над злом, који је као проповедник православног хришћанства у првим вековима имао највећи број присталица.

Свети Никола је историјска личност, а историја хришћанске цркве памти га као учесника Првог васељенског сабора којег је 325. године сазвао цар Константин (280-337) желећи да уведе ред у хришћанској цркви коју је озваничио Миланским едиктом 313. године.

У српском православљу слава Светог Никoлe пада у време Божићног поста па је обичај да се на славску трпезу износе посна јела.

приредила ДКП

VN

Брзи превод