Novi Kneževac – VII festival folklora u organizaciji KUD “Banat”

„Očuvajmo tradiciju kroz pesmu i igru“

Sredinom oktobra Kultruno-umetničko društvo „Banat“ iz Novog Kneževca je sedmi put za redom organizovalo smotru folklora, međunrodnog tipa, pod nazivom „Očuvajmo tradiciju kroz pesmu i igru“ pod pokroviteljstvom Opštine Novi Kneževac.opt-banat-3

U prepunoj sali novokneževačkog pozorišta publika je više od dva sata uživala u igrama i pesmama kulturno-umetničkih društava iz okoline i iz Rumunje, iz Arada.

Na Smotri folklora su se predstavili sa više grupa KUD „Novak Radović“ iz Mola, KUD „Kolo“ iz Arada (Rumunija), KUD „Lole“ iz Bačkog Petrovog Sela, KUD „Milan Ajvaz“ iz Srpskog Krstura”, KUD „Tisađenđe“ iz Novog Kneževca i domaćini, KUD „Banat“ sa svim svojim grupama i pevačkim društvima.

opt-banat-1

Ljiljana Ateljević, rukovodilac Kud “Banat” je zadovoljna nastupom svog društva, iako je mnogo članova tokom septembra prešlo u starije grupe, bili su svesni pogrešaka koje su činili na sceni i ona se nada da će uspeti da ih mnogo bolje utrenira i još više omasovi društvo koje sada broji preko 100 članova, najmlađe je i najmasovnije društvo u opštini, a dogodine im predstoji obeležavanje 10 godina postojanja.

Gposti iz Rumunije, KUD “Kolo” iz Arada se predstavilo sa tri spleta igara iz Vojvodine i okoline Beograda. Umetnički rukovodilac i predsednik društva Dragan Voštinar je zadovoljan što su uspostavili saradnju sa Novokneževčanima koja traje dve godine i što jedni drugima uzvraćaju posete. Upoznali su se preko fejsbuka i počeli saradnju. Srbima iz Rumunije itekako znači kontakt sa Maticom i što mogu međusobno da se druže i da razmenjuju iskustva jer su mlado društvo i mnogo se trude da dobro rade i da mnogo novog nauče.  Ansambl čine Mađari, Rumuni i 10 odsto Srba, ali svi vole da igraju srpska kola i pevaju pesme. U Novom Kneževcu su se osećali dobro.

opt-banat-6

Ovogodišnji festival je bio spontaniji i opušteniji nego prethodni festivali, verovatno što su se organizatori uhodali i što su bili prisiljeni da se snalaze kako znaju i umeju jer su izostala sredstva iz Pokrajine, a pored Opštine veliku pomoć su dali pojedinci Slavko Janjatov i Boško Oluški, dok je “Senta Promet” i Muzička škola iz Novog Kneževca takođe pomogla u održavanju manifestacije.

KUD “Banat” će zajedno sa SAKUD “Sveti Sava” iz Kanjiže i “Tisađenđe” iz Novog Kneževca u subotu, 5. novembra održati humanitarni koncert “Zaigrajmo za Miloša” koji će trajati dva sata. Početak je zakazan za 19 časova u sali pozorišta u Novom Kneževcu. Cena ulaznice je 150 dinara. -DKP

opt-banat-4

opt-banat-2

VN

Брзи превод