Novi Kneževac/Đala – Održan 46. ĐAMUS

Neprekidno 46 godina u Đali se odvijaju Đalinske muzičke svečanosti koje neguju narodnu i folk muziku

U organizaciji Mesne zajednice Đala i Fudbalskog kluba „Graničar“  21. i 22. jula održane su Đalinske muzičke svečanosti popularni ĐAMUS po 46. put za redom, ovog puta u dvorišti Lovačkog doma u Đali.

Na takmičenju je učestvovalo ove godine 15 takmičara iz Novog Kneževca, Srpskog Krstura, Filića, Ade, Mola, Bašaida i Đale. Nakon prve večeri u finale se odlukom publike plasiralo deset takmičara koji su se završne večeri predstavili mnogobrojnoj publici koja je odlučivala o pobedniku , sa po dve kompozicije.

Nagrade za pobednike je obezbedila Mesna zajednica i „Grafopak „ iz Kanjiže, a opština Novi Kneževac, poljoprivrednici iz okoline, zanatske i trgovinske radnje obezbedile su bogate tombole za prisutne goste.

Pobednik festivala je bio Damir Munćan iz Srpskog Krstur, drugoplasirani je bio veteran festivala Aleksandar Zlata Kuzmanov iz Đale, a treći Jovica Pavlović sa Filića.

Veteran festivala Zlata Kuzmanov je bio miljenik publike. Sa 64 godine je rekao da već nastupa  34. put na na ĐAMUS-u i da je učestvovao na njemu od samog početka 1971. godine kad je manifestaciju organizovala omladina iz Đale. Zlata je do sada 10 puta osvajao prvu nagradu i dobijao razne plakete, slike, ostvarivao prava zu češća na drugim takmičenjima u „velikoj“ Jugoslaviji. Kaže da mu je ovo poslednje takmičenje „Dosta je bilo!“ i jedino žali što se nije bavio profesionalno pesmom jer je imao mogućnosti 80-ih godina prošlog veka, ali nije hteo da napušta rodno mesto i posao, koji je umeđuvremenu izgubio i na Birou je  za zapošljavanje 13 godina i čeka uslov da napuni godine i ode u penziju.

ĐAMUS je posetilo preko 500 ljubitelja narodne i novokomponovne muzike (a selo Đala ima 800 stanovnika) i sve je bilo doboro organizovano, samo je prateća muzika, bend „Fantastiko“ iz Kikinde malo pokvario opšti utisak svojom svirkom jer su se pevači amateri zaista trudili da dobro pevaju, mnogo bolje nego što je bend svirao.

Manifestacija Muzičkih svečanosti se odvijala u sklopu Dana sela koji je bio 26. jula, na dan hramovne slave, a u oviru njega je održana Likovna kolonija „Boje i svetlosti Severnog Banat“ i fudbalska utakmica između FK „Obilić“ iz Novog Kneževa i reprezentacije fudbalera Područne lige opština Novi Kneževac, Čoka i Ada.-DKP

VN

Брзи превод