Novi Sad – Novi Kneževac – Goran Novakov bio domaćin Zmajevih dečjih igara

ZMAJEV PESNIČKI ŠTAP PRIPAO GORANU

Optimized-Goran nagrada

U Novom Sadu su se od 8.do 12. juna odvijale 59. Zmajeve dečje igre pod sloganom „Pesma ide kroz svet ceo“ koje je otvorio Goran Novakov. Novakov, pesnik iz Novog Kneževca, dobio je nagradu „Zmajev pesnički štap“ koju dodeljuje Međunarodni centar književnosti za decu „Zmajeve dečje igre“ i bio je pesnik domaćin Zmajevih igara.

Tokom trajanja najveće dečje manifestacije, koja je prvi put organizovana 1957. godine, Goran se družio sa kolegama pesnicima, učestvovao u programu sa korparskom radionicom i gostovao u Gradskoj biblioteci.

– Ko bi rekao da ću, pošto pretumbam nekoliko decenija preko glave, sticajem srećnih okolnosti, postati pisac za decu i 2016. dobiti veliku privilegiju da vas pod sloganom ’’Pesma ide kroz svet ceo’’, sve pozovem na još jedno veliko igralište, maštalište, gradilište da se družimo, da teoretišemo, polemišemo, nagrađujemo, bojimo, pevamo, glumimo sve u slavu onog značajnog trenutka kada je čika Jova kao Sunce obasjao reč detinjstvo svojom neodoljivom vedrinom i postavio je na mesto koje joj pripada. Detinjstvo, kako je neko lepo rekao, najlepšu pesmu čovekovu, jer lepota te pesme raspaljuje maštu, budi želju za igrom, a onima koji je pevaju duša je vazda čista i zdrava – rekao je, između ostalog, Novakov na otvaranju Zmajevih dečjih igara.

Ovo je Goranu treća velika nagrada i možemo reći da je ušao u svet velikih dečjih pesnika. Pesnik je najavio i novu peničku zbirku „Četvrto dete“. Evo jedne pesme iz te zbirke:

 

JEDNO DETE SANJIVO

Jedno dete sanjivo

drugo dete sanjivo

treće dete sanjivo,

a četvrtro nije

il se samo pretvara

da ga deda ne smara.

VN

Брзи превод