Obeležavanje 74. godišnjice od početka racije u Čurugu

slika_2016010401       Memorijalno društvo „Racija 1942“, u saradnji sa Mesnom zajednicom Čurug i Srpskom pravoslavnom crkvom, organizovalo je obeležavanje 74. godišnjice od početka Racije u Čurugu. U Muzeju žrtava racije 1942. godine održan pomen stradalima u pogromu mađarskih Hortijevih fašista, kada je 4. januara te 1942. godine otpočela likvidacija nedužnog srpskog stanovništva. Meštani su najpre prisilno dovođeni u Topalov magacin u centru sela gde su vršene likvidacije, a zatim su se stradali prenosili do Tise i na Trećoj Rampi bacali u zaleđenu reku.
Pomenu žrtvama prisustvovali su Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, Miroslav Vasin, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i predstavnici opštine Žabalj.
U januaru 1942. godine je, za samo desetak dana racije, u Čurugu je zverski ubijeno najmanje 86 dece starosti do 15 godina, u Žablju je ubijeno 51 dete, u Đurđevu 56 a u Gospodincima dvanaestoro. Povod za taj masovni i ranije isplanirani pokolj civilnog stanovništva, bila je jedna akcija pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta u tom području, u kojoj su mađarske okupacione trupe imale deset poginulih.
Uporedo sa racijom u Čurugu, od 4. do 9. januara 1942., trajala je i racija u Žablju, Gospođincima, Mošorinu, Đurđevu i drugim mestima Šajkaške, da bi krvavi kreščendo dostigla u Novom Sadu, od 21. do 23. januara. Najzad, do kraja januara mađarska žandarmerija i vojska su nevine ljude ubijale i u Bečeju, Srbobranu i drugim mestima.
Prema podacima mađarskih vojnih krugova, do kojih je došao poslanik Stranke malih posednika u ondašnjem Parlamentu Mađarske Endre Bajči Žilinski, januarska genocidna racija odnela je najmanje 12.763 žrtve.
Na samom mestu stradanja, na Trećoj rampi na obali Tise, venci će biti položeni u sredu, 6. januara 2016. godine.

VN

Брзи превод